Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Delotvorna svojstva eteričnog ulja nane

01 Avgust 2014
Delotvorna svojstva eteričnog ulja nane

 

Karakteristika ovog ulja je jak, osvežavajući miris mentola. Cela biljka nane sadrži mentol, komponentu koja daje osećaj hlađenja. Eterično ulje nane ima izuzetna umirujuća svojstva, ali i stimulišuća u zavisnosti kako ga koristite. Korisno je u borbi protiv insekata i gamadi, ali i protiv gladi, stresa, mučnine, bolova u mišićima, simptoma PMS-a. Poboljšava koncentraciju i deluje antibakterijski, antivirusno i protivupalno.

Kao i druga eterična ulja i ulje nane možete koristiti u kombinaciji sa nekim drugim baznim biljnim uljem ili rastvoreno u vodi.

 

etericno ulje nane

 

1. Ujedi komaraca i insekata

Eterično ulje nane može biti od pomoći kod svraba izazvanog ujedom insekta. Dovoljno je samo da nanesete na mesto ujeda jednu kap ulja nane pomešanu sa jednom kapi nekog baznog biljnog ulja. Ovo važi samo ukoliko na koži ne postoji posekotina i ako je koža neoštećena. Svrab će vrlo brzo nestati a crvenilo će se povući.

2. Sredstvo za odbijanje komaraca

U letnjem periodu kada se mučimo sa napadima komaraca neophodno je da koristimo razna zaštitna sredstva. Treba izbegavati jaka hemijska sredstva i rešenje naći u prirodnom koje ćete sami napraviti. Prirodnu zaštitu od komaraca možemo napraviti tako što u dve kašike ulja od jojobe stavimo 3-5 kapi eteričnog ulja nane i dobro promešamo. Ovo ulje se zatim maže na sve otkrivene delove tela, koji mogu biti meta napada komaraca.

Ukoliko vam je lakše da koristite sredstvo u spreju u flašicu sa prskalicom sipajte dve kašike medicinskog alkohola, četiri kašike vode i 5 kapi eteričnog ulja nane. Flašicu, zatim zatvorite, promućkajte i poprskajte po delovima tela koji su izloženi ujedima komaraca.

3. Sredstvo za odbijanje muva

Takođe u letnjem periodu, kada dosta vremena provodimo u prirodi, a neretko tamo i jedemo, veliki problem predstvaljaju muve. Rešenje za odbijanje muva sa trpeze na otvorenom takođe možemo naći u eteričnom ulju nane. Jednostavno, samo zapalite aroma lampu sa par kapi ovog ulja, i muve se neće približavati vašoj hrani.

4. Sredstvo za odbijanje insekata i gamadi

Eterično ulje nane koristi se i za odbijanje insekata poput mrava, paukova, bubašvaba, kao i miševa i drugih gamadi. Jednostavno, na parče vate kapnite nekoliko kapi ovog ulja i vatu rasporedite po svim ćoskovima kuće. Ovo rešenje problema je prilično jednostavno i zdravo.

5. Brže buđenje

Zdravije rešenje za brže i lakše buđenje, od svakodnevne šoljice kafe je eterično ulje nane. Kada ustanete ujutru udišite nekoliko minuta ulje od nane i veoma brzo ćete se osećati vedrije i budnije.

6. Sredstvo protiv glavobolje

Ukoliko imate problema sa glavoboljom, jednostavno pomešajte par kapi ulja nane i par kapi nekog baznog ulja i nanesite na slepoočnice, čelo, sinuse i zadnji deo vrata. Ova metoda će već za par minuta učiniti čudo.

7. Putna groznica

Ukoliko prilikom putovanja imate simptome kao što su mučnina i povraćanje bilo bi dobro da sa sobom na put ponesete bočicu eteričnog ulja nane i udišete po nekoliko minuta na svakih sat vremena.

8. Osvežite umorna stopala

Savršen recept za one koji ceo dan provode na nogama. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja nane u lavor sa toplom vodom, zajedno sa šakom morske soli. Potopite noge u lavor dok se voda ne ohladi. Ulje će opustiti umorne mišiće, a stopala će vam biti zahvalna na ovom tretmanu.

9. Pomoć pri vežbanju

Ukoliko vam je potreban prirodan stimulator za vežbanje, probajte pre vežbanja da udišete par minuta eterično ulje nane. Isto to ponovite i kad pravite pauzu.

10. Sredstvo protiv bolova u zglobovima

Ukoliko imate problematične i bolne zglobove jednostavno napravite uljanu mešavinu tako što ćete u dve kašike ulja od badema staviti po 5 kapi eteričnog ulja nane, lavande i ruzmarina. Ovu mešavinu koristite za svakodnevno masiranje bolnih zglobova i rezultati će biti neverovatni.

11. Osvežavanje vazduha

Da biste osvežili vazduh u prostoriji sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja nane u flašicu sa prskalicom i dodajte običnu vodu. Promućkajte i poprskajte po prostoriji. Posebno je pogodno za kancelariju, jer će vas ujedno osloboditi stresa i razbistriti um.

12. Sredstvo za čišćenje

Prirodno sredstvo za čišćenje kupatila ili kuhinje možete napraviti tako što ćete pomešati pola šoljice sirćeta, ¼ šoljice vode i ¼ kašike eteričnog ulja nane.

13. Suzbijanje gladi

Ukoliko imate stalnu potrebu za hranom ili grickalicama probajte da udišete nekoliko minuta eterično ulje nane, ili stavite nekoliko kapi u aroma lampu koju ćete staviti blizu sebe. Glad će iščeznuti.

14. Sredstvo protiv kašlja

Ukoliko imate neprekidnu glavobolju, ili ne možete prestati da kašljete, sipajte kipuću vodu u činiju i dodajte nekoliko kapi ulja od nane (možete kombinovati i ulje od eukaliptusa ili ruzmarina). Stavite peškir preko glave i nagnite se iznad činije. Udišite paru koja oslobađa eterična ulja.

 

SAVET PLUS

U vrelim letnjim mesecima napravite tonik koji osvežava i hladi kožu. Posebno je pogodan za primenu nakon dana provedenog na suncu, rashladiće kožu, smanjiti glavobolju i izoštriti um.

U flašicu sa prskalicom stavite ¾ šolje filtrirane vode, ¼ šolje jabukovog sirćeta i 10 kapi eteričnog ulja nane. Dobro promućkajte i poprskajte lice nekoliko puta u toku dana, kada vam treba efekat hlađenja.

 

 

Povezani tekstovi

Prirodni piling sa kokosovim uljem

Da biste imale meku i nežnu kožu potrebno je da otklonite izumrle ćelije sa površine i hidrirate kožu. Nije potrebno...

26.07.2014.

Recept za negu kose sa kokosovim uljem, ruzmarinom i nanom

Ruzmarin je jedna od najpoštovanijih biljaka. Možemo ga naći u mnoštvu proizvoda za negu kože upravo zbog njegovog antioksidantskog dejstva....

08.08.2014.