Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Ko ne voli miris ruzmarina, taj je neveran

04 Oktobar 2012
Ko ne voli miris ruzmarina, taj je neveran

U svačijem dvorištu je nekada davno rastao ruzmarin. Tada nije bilo mnoštvo različitih opcija i samo je ruzmarin služio za kićenje svatova. Međutim, ovo je samo mali deo magičnih svojstava koje ruzmarin ima.
Ruzmarin (latinski rosmarius) znači morska rosa, jer uglavnom raste u blizini mora. Najviše ga ima na zapadnom Mediteranu, a njegov karakterističan miris oseća se čak na 30 kilometara. Istorija ove biljke prvi put je zabeležena još u antičkoj Grčkoj, gde je imala reputaciju da poboljšava memoriju i lekovito utiče na um, pa su zato mnogi ondašnji studenti nosili venac od ruzmarina oko glave, posebno na ispitima. Najverovatnije da od Grka i potiče ta simbolika ruzmarina – uspomena. Ono što se zasigurno zna jeste da su ga od Grka preuzeli stari Rimljani. Oni su mu dodali još jedno simbolično značenje – vernost, pa je kao takav našao svoje mesto na svadbenim ceremonijama, stavljajući se prvenstveno u mladin buket – bidermajer.
Ostao je zapisan i običaj da mlada i mladoženja umaču ruzmarin u svoje čaše sa vinom a zatim ih ispiju, ili da osušeni ruzmarin stave u postelju prve bračne noći, kako bi bili sigurni u vernost jedno prema drugom, kao i da bi osigurali dobar početak braka. Naime, smatralo se da ako neko ne voli miris ruzmarina – loš je ljubavnik, ili će biti neveran u braku. Postoji i verovanje da ako devojka stavi malo brašna ispod grma ruzmarina jedne letnje noći, ujutru će naći inicijale njenog budućeg muža.
Ova biljka ima specifičan, prijatan miris što su mnogi prepoznali i napravili biljno ulje od njega. Stavili su najbolje od ruzmarina u malu bočicu koju možete nositi sa sobom i koristit kao osveživač prostorija. On će vam dočarati miris bašte u proleće, čak iako živite u soliteru. Ali ni tu nije kraj.
Ruzmarin se može koristiti u kao lek. On se koristi se za negu masne i oštećene kose. A sa tim problemom se većina žena susretne u svom životu. Ali, ima još stvari zbog kojih ruzmarin može postati vaša nova omiljena biljka.
Biljno ulje ruzmarina se dobija iz cvetova i listova začinske mediteranske biljke. Neke kuhinje ne mogu se ni zamisliti bez ovog začina. Takođe, miris mu je kao što smo već rekli aromatičan i intenzivan.

Dovoljno je da imate jednu flašicu ovog ulja u prostorijama i ono će pozitivno delovati na vas. Ruzmarin okrepljuje, ublažava bolove u mišićima, podstiče cirkulaciju i deluje kao afrodizijak. Tako je jednostavan, mali a tako koristan i lekovit. Možda je vreme da ga opet počnemo saditi u bašticama.

 

Povezani tekstovi

Leto prošlo, stiže zima

Jako sunce, plaža, pesak, naneli su oštećenja vašoj koži iako tako ne izgleda. A hladnoće koje dolaze, sneg i...

27.09.2012.

Marigold kozmetika na Sajmu kozmetike

Naš Marigold imaće svoj štand na ovom sajmu i iskoristiće sajamsku atmosferu da promoviše svoje proizvode i da pruži...

11.10.2012.