Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Lekovita svojstva i recept za sok od cvekle

07 Decembar 2015
Lekovita svojstva i recept za sok od cvekle

Cvekla je povrće koje se od davnina koristi u narodnoj medicini. Naročito je popularan sok od cvekle, koji sadrži lekovita svojstva i može da pomogne u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Najbolje je da se pije svež sok od cvekle jer se u toku kuvanja gube mnogi hranljivi sastojci. Za pravljenje soka koristite koren cvekle, ali i zelene delove, a možete dodati još neke zdrave namirnice.

Lekovita svojstva

Sok od cvekle je bogat izvor proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina B i C i minerala. Zahvaljujući velikoj količini gvožđa i folne kiseline, sok od cvekle podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i na taj način može da pomogne u lečenju anemije. Dokazano je da samo jedna čaša soka od cvekle u toku dana može značajno da smanji krvni pritisak. Zahvaljujući neorganskom nitratu koji opušta i širi krvne sudove, sok od cvekle deluje već nakon pola sata od uzimanja. Istovremeno se poboljšava protok kiseonika kroz krv, pa je ovaj sok idealan za ljude sa disajnim problemima i za sportiste. Najnovija istraživanja su pokazala da sok od cvekle može da spreči i pojavu malignog tumora.

Sok od cvekle može da pomogne u lečenju kardiovaskularnih oboljenja i jačanju srčanog mišića. Osim toga, dokazano je da ubrzava metabolizam i da može da pomogne u mršavljenju. Sok od cvekle povoljno utiče i na mentalno zdravlje. On omogućava pravilan rad nervnog sistema, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Sok od cvekle je bezbedan za zdravlje i nema nikakve neželjene efekte, pa se preporučuje i trudnicama. Zahvaljujući vitaminu B9, odnosno folnoj kiselini, ovaj sok ima važnu ulogu u razvoju nervnog sistema ploda.

Osim kao napitak, sok od cvekle može da se koristi i za negu kose i kože. Potrebno je samo cveklinim sokom namazati problematična mesta, a najbolji efekti će biti ako ga pomešate sa sirćetom. Sok od cvekle efikasno uklanja perut, a kožu čini elastičnom i hidriranom.

Recept

Recept 1. Sok od cvekle i limuna je naročito efikasan za snižavanje nivoa lošeg holesterola. Potrebno je samo da u blenderu sameljete 1 cveklu, 1 ili 2 limuna i da dodate med po ukusu i vaš napitak je gotov.


Recept 2. Pomešajte 1 kg cvekle, 500 g šargarepe, sok od jednog limuna, 3 narandže, 2 jabuke i 800 g meda. Prvo oljuštite i isecite na komade jabuke, šargarepe i cveklu, pa ih ubacite u blender. Nakon toga dodajte isceđene narandže, limun i med i sve dobro izmešajte i sipajte u staklene flaše.

 

Povezani tekstovi

Napravite domaće kreme za negu lica

Živimo u vremenu kada su nam „instant“ proizvodi na dohvat ruke i kada se za sve nudi rešenje preko noći....

27.10.2015.

Muškarci i nega kože

Postoji uvreženo mišljenje da su žene te koje bi trebalo da vode računa o nezi svog tela, dok su muškarci...

08.12.2015.