Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Namirnice koje nas i hrane i neguju - avokado, badem i grožđe

14 Avgust 2015
Namirnice koje nas i hrane i neguju - avokado, badem i grožđe

 Počevši sa ishranom i njihovim direktnim unosom u organizam, obezbedili smo sebi priliv vitamina, minerala i svega neophodnog za svakodnevno funkcionisanje. Potom je došao red i na dublje razmatranje kako te blagodeti još možemo iskoristiti. Biljna ulja jedan su od načina da se sva delotvornost biljaka oseti na koži i kosi.

Ulje avokada

Ovo ulje izuzetno je za svaki tip kože, a posebno je pogodno za suvu kožu i onu sklonu alergijama. Podstiče obnavljanje kože, umanjuje bore i podstiču elastičnost kože. Važno je i za negu kose, posebno suvog temena. Ova biljka je delotvorna, jer sadrži mnogo proteina , kao i nazasićenih masti. Sterolin je takođe jedna od supstanci, koja ova biljna ulja čini delotvornijim.

Ulje badema

Ovo ulje idealno je za masažu. Hrani kožu, a posebno je namenjenoj onoj koja je osetljiva. Izuzetno je i u nezi bebine kože. Osim toga, idealno je i kao pomoć kod ekcema, svraba, bola, peckanja i upale. Biljna ulja badema bogata su vitaminom E, pa samim tim hrane kožu, ali i kosu, a ujedno imaju i umirujuće dejstvo.

Ulje koštica grožđa

Ova biljna ulja imaju 20 puta jače dejstvo od vitamina C i 30 puta jače od vitamina E! Izuzetni su antioksidansi, a primenjuju se na svim tipovima kože. Odlični su kod proširenih vena, smanjivanja otoka i poboljšavanja cirkulacije. Mogu se koristiti i prilikom pranja kose.

namirnice za negu

Ugostiteljski objekti koje posećujete sigurno imaju u ponudi neku od ovih namirnica, bilo kao svežu ili kao deo specijaliteta. Svaki restoran ima jelovnik u kome možete da vidite sastav jela, pa čak i pre nego što uđete u objekat. Ovde možete proveriti šta vas očekuje, a evo koje blagodeti da očekujete od pomenutih biljaka.

Avokado

Ova biljka odlična je kao dodatak ishrani. Jedna je od najzdravijih voćki, a sadri više od 20 neophodnih vitamina i minerala. Njeno ulje ima slična svojstva kao maslinovo ulje, ali ukus je lakši i nije tako gorak. Odlično je za salate, ali i kao začin, sastojak kolača i šejkova. Dobro je za srce, ali i prevenciju raka.

Badem

Ako naiđete na restoran čiji jelovnik sadrži bademe, zadržite se. Od svih orašastih plodova, on je najhranjiviji. 90 odsto njegovih masnoća su nezasićene. Zato dobro utiče na holesterol, a stvara nam i osećaj sitosti. Poseduje mnoga proteina, vitamina E i minerale. Prava je hrana za mozak, srce, za one koji žele da smršaju, a isto važi i za njegovo ulje.

biljna ulja

Grožđe

Ulje semenki grožđa sadrži mnogo vitamina E i omega masnih kiselina. Izuzetno je za oslobađanje organizma od toksina. Utiče na manji nivo holesterola i ojačava srce. Restoran čiji jelovnik ukazuje da se nešto priprema na ovom ulju, nominuje se za jedan od onih koji se bave zdravom hranom. Koristi se za prženje, prelivanje salata i kuvanje.

 

Povezani tekstovi

NEVEN - i lep i lekovit

Nazivaju ga biljkom koja leči, koja nam pomaže da izgledamo lepo i koja nam ukrašava prostor. Toliko toga je u...

16.06.2015.

Pravilna nega kose

Prirodnu zaštitu za kosu pružiće nam jojobino ulje ili kokosovo ulje koje će kosi pružiti neophodnu zaštitu i hranljive materije....

27.08.2015.