Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Neprijatni telesni mirisi i kako protiv njih

12 Decembar 2017
Neprijatni telesni mirisi i kako protiv njih

Iako je neprijatan telesni i oralni miris vrlo učestao problem, izuzetno je intimna tema o kojoj ljudi izbegavaju da razgovaraju. Neka od tradicionalnijih rešenja predstavljaju parfimisani dezodoransi, antiperspiranti, žvakaće gume i mentol bombone, a mnogi ne shvataju da bi mnogo efektnije bilo ukloniti sam uzrok problema.

Ono što se najčešće navodi kao glavni uzrok neprijatnog telesnog mirisa je loša ili neredovna lična higijena, ali ih je u stvarnosti mnogo više, pa tako na spisak možemo da dodamo i nezdravu ishranu, stres, cigarete, kao i obuću i garderobu.

Pripazite šta jedete

Dobro nam je već poznato da hrana jakog mirisa poput luka može da bude uzrok neprijatnog zadaha iz usta . Iako je najozloglašeniji, daleko od toga da je jedini - naime, ukoliko konzumirate dosta masne hrane i spremate jela sa mnogo ulja, pa čak i pijete energetska i druga pića koja sadrže velike količine kofeina i naravno alkohola, pospešujete nastanak neugodnog zadaha iz usta kao i telesnog mirisa. Takođe je poželjno smanjiti unos rafiniranog šećera, belog brašna, procesuirane hrane i hrane sa manjom količinom vlakana.

Zeleno povrće, sveže voće, soja i hrana koja se pravi i sastoji iz celog zrna su samo neke od namirnica do kojih je lako doći, a mogu imati izuzetno pozitivan uticaj na zdravlje. Visokoj količini vlakana skoncentrisanoj u povrću se mogu dodati žitne pahuljice, što će značajno poboljšati varenje i pospešiti detoksikaciju organizma. Takođe se neprijatan telesni miris javlja kao posledica nedovoljnog unosa cinka, te je preporučljivo u redovnu ishranu ubaciti neke od namirnica koje ga sadrže.

Nosite materijale koji omogućavaju vašoj koži da diše

Grupa istraživača sa univerziteta Alberta su odlučili da testiraju kako znoj reaguje sa pamukom, a kako sa sintetičkim materijalom. Nimalo iznenađujuće, rezultati istraživanja su pokazali da prirodni materijali poput svile, pamuka i vune, za razliku od sintetičkih materijala, omogućavaju vašoj koži da diše te se tako smanjuje ili u potpunosti sprečava nastanak neprijatnog telesnog mirisa.

Ovo se takođe odnosi i na vaša stopala - najčešći uzrok su sintetičke čarape i materijal kojim je obložena unutrašnjost vaše obuće, te je poželjno iskoristiti svaku priliku da se izujete i dozvolite vašim stopalima da dišu.

Smanjite izloženost duvanskom dimu

Ukoliko ste pušač, sigurno vam je nekada direktno ili indirektno upućen komentar koji se tiče neprijatnog duvanskog mirisa koji izbija iz vaše garderobe, kose, kože, pa i prostora u kom živite. No kako mnogi godinama ne uspevaju da prestanu sa konzumacijom duvana, odlučili su da se jednostavno pomire sa čitavom situacijom.

Kao neka od alternativnih rešenja su se pojavile elektronske cigarete. S druge strane, tu su HNB uređaji koji sadrže duvan ali ne emituju dim i prepoznatljivi miris. Tajna koja stoji iza IQOS uređaja je u njegovoj tehnologiji koja ne sagoreva već zagreva duvan, te se tako verodostojno imitira ritual pušenja ali čini da neprijatan miris koji se uvlači u garderobu, kosu i kožu postane deo prošlosti.

Smanjite nivo stresa

Kada treniramo i kada smo aktivniji, naše znojne žlezde proizvode vodenu susptancu čija je uloga regulacija telesne temperature, ali ono što mnogi ne znaju je da znoj ustvari nema miris. Pa ipak, kada je u pitanju emotivni stres, aktiviraju se apokrine žlezde čija je najveća koncentracija ispod pazuha i u međunožju. Ove žlezde luče mlečnu tečnost čiji su sastav voda i lipidi, a upravo njome se hrane bakterije koje uzrokuju neprijatan telesni miris. Za smanjenje stresa se najčešće preporučuju meditacija i joga, ali ukoliko duži period ne uspete da uspostavite unutrašnji mir, savetujemo da posetite stručnjaka.

I ne samo kada je u pitanju stres. Neprijatan telesni miris može biti indikacija da naš organizam pokušava da se izbori sa nekim ozbiljnijim zdravstvenim problemima koje ne možemo da rešimo blagom korekcijom ishrane.

 

Povezani tekstovi

Kako se negovati tokom zime?

Niske temperature, hladan vazduh, smena kiše i snega... ponekad vam smeta nagla promena vremena? Tokom ovog godišnjeg doba, navikli smo...

04.12.2017.

Kako da se rešite bora oko očiju?

Bore su prvi vesnici da naša koža stari, a ponekad nam one oko očiju zadaju najviše problema. Naravno, one žene...

19.01.2018.