Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

NEVEN - i lep i lekovit

16 Jun 2015
NEVEN - i lep i lekovit

Nazivaju ga biljkom koja leči, koja nam pomaže da izgledamo lepo i koja nam ukrašava prostor. Toliko toga je u ovom narandžastom, a ponekad i svetložutom cvetu, koji je od davnina čak opevan i u pesmama. Neven je cvet jakog mirisa, u kome možemo da uživamo od početka maja do kraja novembra. Cvećare koje Novi Sad ima, sigurno će vam ga ponuditi tokom sezone. Zbog čega je ova biljka toliko hvaljena i poželjna?

LEKOVITOST

Neven sadrži mnoge lekovite sastojke, koji ga čine dobrim antioksidansom i biljkom sa antibiotskim osobinama. Pomaže u lečenju raznih zdravstvenih tegoba, od akni i glavobolja, do mioma, upale vena, pa čak i raka grlića materice. Delovi koji se koriste za pripremu preparata su cvet, stabljika i listovi. Može da se koristi kao čaj, krema, ali je sve češće u upotrebi i nevenovo ulje. Koristi se i neven u suncokretovom ulju, koji je blagotvoran kada je reč o kožnim oboljenjima i opekotinama od sunca, što je posebno bitno u letnjem periodu. Nevenovo ulje koristi se za negu celog tela, od kose do kože, čak i u obliku maski,pilinga i kupki. Cvećare za Novi Sad nabavljaju neven najčešće kao ukrasnu biljku, a ako poželite da sakupljate ovo bilje, posavetujte se sa stručnjacima.

LEPOTA

Tretmani za lepotu naročito su cenjeni ukoliko ne izazivaju nuspojave, a oni u kojima se koristi neven ili nevenovo ulje, upravo imaju ovu pozitivnu stranu. Ovaj biljka na lepotu deluje tako što kožu čini mekom i mladolikom. Daje joj blistavost, a pomaže i u zaceljivanju rana. Koristi se za negu usana, za otklanjane podočnjaka, kao i za negu masne i kože sklone različitim problemima. Sve češće, nevenovo ulje koristi se kao baza za kreme za suvu kožu, posebno za negu ruku i lica. Ono kožu umiruje, sprečava crvenilo i peckanje. Posebna prednost nevena u ovakvim preparatima je stimulacija krvotoka.

UZGOJ

Cvećare Novi Sad prava su destinacija ukoliko želite da ulepšate svoj prostor nevenom. Bilo da ga kupujete kao ukras, ili želite da ga uzgajate, važno je znati da vam je dovoljna mala površina. Njegova prednost je što uspeva u različitim uslovima, ali najbolje tamo gde je toplo i umereno vlažno. Ovo je jednogodišnja biljka, pa bi trebalo da je prihranjujete onda kada je to neophodno. Ukoliko želite sami da pravite preparate, kao što su čajevi, nevenovo ulje i slično, znajte da cvetove treba brati krajem juna, na svaka dva do tri dana. Za kilogram suvih cvasti biće vam potrebno pet kilograma svežih cvasti.

Povezani tekstovi

Stiže leto - posvetite se sebi

Haljine, šortsevi, lagane majice i preplanula tela. Jedina razlika biće u tome ko je negovao svoju kožu, a ko ne....

25.05.2015.

Namirnice koje nas i hrane i neguju - avokado, badem i grožđe

 Počevši sa ishranom i njihovim direktnim unosom u organizam, obezbedili smo sebi priliv vitamina, minerala i svega neophodnog za svakodnevno...

14.08.2015.