Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Prirodne kreme za sunčanje sa vaše police

13 Maj 2016
Prirodne kreme za sunčanje sa vaše police

Uskoro stiže leto i bićemo u prilici da svoje slobodno vreme provodimo na plaži, sunčajući se. Osim uživanja i dobrog raspoloženja, važna je i nega tela na koju nikako ne smemo da zaboravimo. Ukoliko ne želimo da se sve vreme čuvamo ispod postolja za suncobrane, potrebno je da pripremimo kremu ili ulje koje će nas zaštiti od negativnih uticaja. Ono ne mora da bude sa polica prodavnica, nego sa onih iz vašeg doma. Ukoliko volite prirodne proizvode, redovi koji slede namenjeni su baš vama.

Ulja

Pre nego što krenete u primenu ulja, važno je da pripremite svoju kožu, tako što ćete obaviti piling. Na ovaj način je takođe pripremate za brže tamljenje. Nakon toga na plaži možete da nanesete neko od prirodnih ulja, sa kojim ćete moći da sunčate prednju i zadnju stranu tela najviše 15 minuta. Na prvom mestu se preporučuje ulje lešnika. Ono se brzo upija, a štiti od UVA i UVB zraka. Zaštitni faktor se kreće između 10 i 30. Pogodno je za suvu kožu, kao i za mešovitu. Potom je tu ulje pšeničnih klica. Ono je važno kada je nega tela u pitanju, jer je izvor vitamina E. Ima zaštitni faktor 20, a naročito pogoduje suvoj koži. Preporučuje se i ulje avokada, čiji je faktor između 5 i 15. Deluje blago, hidrira, a ujedno i regeneriše kožu. Mogu se koristiti i sojino ulje, orahovo ulje ili kokosovo ulje. Važno je istaći da mnogi koriste maslinovo ili kantarionovo ulje kada sei izlažu suncu, ali to ne bi trebalo činiti, jer ova ulja ne sadrže zaštitni faktor.


Recepti

Ako želite da se pod postolja za suncobrane smestite samo kada vam dosadi ležanje na suncu, imamo tri proverena recepta za vas.

Kombinacija ulja: ukoliko želite da napravite specijalnu mešavinu ulja, biće vam potrebno: 50 ml ulja avokada, isto toliko makadamijinog, jojobinog i ylang ylang ulja, kao i 30 mililitara ulja lavande.

Badem, kokos, pčelinji vosak: potrebno vam je pola šoljice maslinovog ili bademovog ulja, četvrtina šoljice kokosovog ulja i četvrtina šoljice pčelinjeg voska, koji možete i da izostavite. Dodatak čine i dve kašike cink oksida, prirodnog minerala, koji u ovoj kombinaciji štiti od širokog spektra zračenja. Možete dodati i neko eterično ulje po želji, osim citrusnih, za lepši miris. Na laganoj vatri otopite ulja i vosak. Kada se malo ohladi, dodajte cink oksid, ali pazite da ga ne udahnete. Sjedinite i koristite najduže šest meseci. Ova krema ima zaštitini faktor 20.

Aloe vera, ulja, eterična ulja: biće vam potrebno pola šoljice aloe vera gela, 20 kapi ulja semenki šargarepe, pet kašika ulja pšeničnih klica, jedna kašika ulja konoplje i pet kapi lavadinog eteričnog ulja. Pomešajte sve sastojke, promućkajte i koristitite.


U borbi za lep ten trebalo bi da pijete mnogo vode, crni i zeleni čaj, kao i da korsitite namirnice bogate vitaminom C, kao i integralne žitarice mlečne proizvode, voće, povrće. Na ovaj način će nega tela biti potpuna, a postolja za suncobrane biće potrebna samo kako vam sunčevi zraci ne bi smetali vidu, dok leškarite na peškiru.

 

Povezani tekstovi

Rešite se celulita: prirodom u borbu za glatku kožu

Stižu topli dani, pa celulit postaje jedna od ključnih tema ženskih razgovora. Koliko god da smo opuštene i da ne...

05.05.2016.

Kafa i cveće – sezonski tandem za negu lica

Smena godišnjih doba donosi različite potrebe našem licu, ali jedno uvek ostaje isto – nega lica je neophodna. Bez obzira na...

31.05.2016.