Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Recepti za negu sa eteričnim uljem lavande

27 Maj 2014
Recepti za negu sa eteričnim uljem lavande

 

Nega lica:

 

Maska za masnu kožu sklonu aknama

Eterično ulje lavande u kapima dodajte u kašiku pavlake i dobro izmešajte. Naneti na lice i lepo umasirati, a zatim ostaviti da odstoji 15ak minuta. Nakon toga isprati mlakom vodom. Ova maska otklanja vičak masnoće sa površine kože i smanjuje iritaciju kože. 

Savet plus - dok držite masku na licu, možete da stavite kesice nekog čaja na oči.

Maska za suvu i dehidriranu kožu

Pomešati kašičicu pavlake sa jednom kašičicom maslinovog ulja, u to dodati kap eteričnog ulja lavande i nekoliko kapi čaja od kamilice. Ovu smesu naneti na celo lice uz masažu, ostaviti 15ak minuta i isprati mlakom vodom. 

Maska za zrelu kožu

Ovo je hranljiva maska pogodna za kožu sklonu borama. Izgnječiti jednu bananu i dodati jednu kašikicu devičanskog maslinovog ulja, zatim jednu kašičicu meda i jednu kap eteričnog ulja lavande. Dobro izmešane sastojke naneti na čisto lice i ostaviti da odstoji 20ak minuta, a zatim isprati mlakom vodom i na lice naneti čisto maslinovo ulje.

Serum za suvu kožu sklonu iritacijama

Pomešati 15 ml ulja argana i 15 ml ulja od nevena i dodati im 5 kapi eteričnog ulja kamilice i 8 kapi eteričnog ulja lavande. Ovu mešavinu koristiti za svakodnevno mazanje suve kože sklone iritacijama.

Maska sa lavandom za zrelu kozu

Umutiti jedno žumance, a tokom mućenja mu dodati kap po kap jedne kašičice mleka. Na drugom mestu skuvajte jedan krompir, ispasirajte, a zatim sjedinite sa umućenim žumancetom i mlekom. U spremljenu smesu zatim dodajte 5-6 kapi eteričnog ulja lavande. Masku nanesite na lice dok je još topla i ostavite je da odstoji 20ak minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

prirodne maske za lice

Maska od ruzmarina i lavande za masnu kožu

2-3 kašike jogurta umešati sa ¼ malog pakovanja kvasca i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i ruzmarina. Dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa koja se zatim nanosi na prethodno očišćeno lice. Smesa se ostavlja na licu dok se skroz ne stegne. Zatim lice blago istrljajte kružnim pokretima i umijte ga mlakom vodom.

Tonik za osetljivu kožu sklonu iritacijama i alergijama:

Iskombinovati 100ml hidrolata od kamilice i u njega dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Koristiti za svakodnevno čišćenje lica, nakon skidanja sminke.  

Maska od celera i lavande

Pomešajte dve kašike soka od pomorandže, kašičicu maslinovog ulja, kašiku jogurta, malo soka od celera i nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande. U ovu mešavinu zatim dodajte dovoljno mleka u prahu da se napravi pasta. Zatim nanesite ovu masku na lice. Maska ima efekat omekšavanja i dubinskog čišćenja kože. Ostavite da deluje 15ak minuta, a zatim isperite sa dosta hladne vode.

Piling od lavande

Pomešati jednu kašiku mlevenih badema, kašiku fino mlevenog pirinča, čajnu kašičicu destilovane vode, kap eteričnog ulja od lavande i 5 kapi ulja jojobe. Naneti na lice i trljati kružnim pokretima i zatim isprati mlakom vodom. 

 

Nega ruku

 

Odstranjivač laka za nokte

Pomešati 90gr običnog acetona sa 10 gr uljanog ekstrakta lavande. U to dodati 10 kapi eteričnog ulja lavande. Pre svake upotrebe bočicu dobro promućkati. Ovakav skidač laka za nokte će sprečiti suvišno sušenje noktiju, a uspešno će otkloniti lak sa noktiju.

Balzam od bademovog ulja za negu ruku

10gr meda zagrejte u toploj vodi i zatim ga pomešajte sa 25gr bademovog ulja. Nakon toga ostavite ovu mešavinu da se ohladi i da se malo zgusne. Za to vreme 10 gr ulja jojobe pomešajte sa jednim žumancetom, dok se ne ujednači. Tada tu masu pomešajte sa bademovim uljem i medom i dobro mešajte. Dok mešate dodajte i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Kad se zgusne masa stavite je u staklenu kutijicu, zatvorite i čuvajte u frižideru nedelju dana. Nakon toga namažite ovaj balzam na vlažnu kožu ruku, lepo utrljajte, a zatim navucite pamučne rukavice. Ostaviti da na rukama deluje cele noći. Ujutru isperite toplom vodom.

prirodne kreme za ruke

Krema za zanoktice

Mešavinu za negu zanoktica napravićete jednostavnim mešanjem jedne kašike gline za spoljašnju upotrebu, jedne kašike maslinovog ulja i tri kapi eteričnog ulja od lavande. Dobro umešajte ove sastojke dok ne dobijete pastu. Čuvati u staklenoj bočici, dobro opranoj. Koristiti za svakodnevno masiranje u zanoktice. Nakon masaže ostaviti da se osuši, a zatim isprati mlakom vodom.

Recept za regeneraciju zanoktica

U flašicu sa poklopcem sipajte 20 kapi eteričnog ulja lavande i 10 kapi eteričnog ulja limuna. Zatim dodajte 2 kašike ulja od avokada. Dobro zatvorite poklopac i mućkajte jedan minut da se lepo izmeša. Koristite barem jednom dnevno za masažu noktiju i zanoktica. Zanoktice će se povuci, a nokti će biti lepi i negovani.

 

Nega stopala

 

Kupka protiv otoka i bolova u stopalima

Napunite lavor toplom vodom i dodajte jednu šaku mineralne soli ili krupne morske soli. U ovu kupku dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande. Potopite noge i držite dok se voda potpuno ne ohladi. 

Kupka za mekoću i umirenje stopala

Pola lavora napunite toplom, skoro vrelom vodom, a zatim u nju dodajte pola kilograma morske soli. Zatim u vodu dodajte i jak čaj od kamilice, kao i pola litre zelenog čaja. Na kraju se dodaje i nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande, kao i pola kašičice propolisa. Ostavite noge u ovoj kupki oko 20ak minuta, a zatim ih namažite nekom hranljivom kremom. Kamilica, kao i lavanda su odlični za umirenje kože, dok propolis deluje antibakterijski. Takođe, tu su i sve blagodeti zelenog čaja, koji će kožu učiniti mekom i negovanom.

 

Nega tela

 

Piling za celo telo

Piling ćete spremiti tako što ćete 5 kašika taloga od kafe pomešati sa 150gr morske soli i dve kašike maslinovog ulja, a zatim im dodati nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande. Ovu smesu ćete utrljavati u celo telo, laganim kružnim pokretima. Nakon toga isprati mlakom vodom i naneti na telo losion za hidrataciju. Morska so i kafa će delovati kao abrazivi i otkloniti suvišne slojeve izumrlih ćelija, te će koža biti glatka i mekana.

prirodne kreme za telo

Mirisi

 

Kolonjska voda

U flašicu sipajte 230ml alkohola ili vodke, a zatim dodajte redom sledeća eterična ulja: 16 kapi bergamota, 15 kapi gorke pomorandže, 2 kapi slatke pomorandže, 15 kapi limuna, 5 kapi lavande, 5 kapi nerolija. Zatim dobro zatvorite flašicu, zmućkajte i ostavite da stoji naredna 4 dana. Nakon tog vremena dodajte u tu mešavinu još10ml cvetne vodice narandže i zatim ponovo zatvorite, izmućkajte i ostavite da stoji najmanje dve nedelje uz svakodnevno mućkanje bočice.

Senzualni parfem za muškarce

U flašicu sipati 100ml alkohola ili vodke. Zatim dodavati jedno po jedno eterično ulje:10 kapi lavande, 20 kapi koriandera, 22 kapi sandalovine, 23 kapi kedrovine, 5 kapi timijana. Dobro zatvoriti i promućkati pre upotrebe. 

 

Nega kose

 

Proteinski šampon

Ovaj šampon će dobro nahraniti i negovati vašu kožu. Pomešati jedno celo jaje sa malo mleka, spirulinom u prahu i par kapi eteričnog ulja od lavande. Dobro umutiti. Naneti na kosu i lepo utrljati. Nakon toga prvo isprati alkoholnim sirćetom, a zatim običnom vodom.

Pakovanje za masnu kosu 

Izgnječite jedan mali i očišćen avokado, dok masa ne bude potpuno retka. Dodajte mu jednu kašiku ulja od jojobe i nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina i lavande. Nanesite na kosu, ostavite da deluje pola sata, a zatim isperite. Avokado je poznat antioksidans. Jojobino ulje fenomenalno je za negu masne kose jer reguliše lučenje masnoće, a istovremeno dopire do korena dlake i omekšava je. Eterična ulja ruzmarina i lavande takođe regulišu lučenje masnoće te se ono vemenom redukuje. Upakujte kosu uz pomoć folije i vrućeg peškira, ostavite da deluje 40 minuta, a zatim isperite normalno.

etericno ulje lavande

 

Nega nakon porođaja

 

Ulje protiv strija za trudnice

Kao bazno ulje koristi se nevenovo ulje koje je odlično za regeneraciju kože. U 100 ml ovog ulja dodati po nekoliko kapi eteričnog ulja mandarine, ruže i ružinog drveta, zatim geranijuma i lavande. Koristiti za svakodnevno mazanje stomaka i grudi.

Povezani tekstovi

Da li se osećate dobro u svojoj koži?

Sve dame zaslužuju da se dobro i komotno osećaju u svojoj koži. Treba da uživaju u njenom sjaju, lepoti i...

09.05.2014.

Lekovita dejstva čajnog drveta

  Zimzelena biljka čajno drvo vodi poreklo iz Australije. Stari Aboridžini su uvideli njena brojna lekovita svojstva, pa su je koristili...

20.06.2014.