Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Upotreba i prednosti lanenog semena

15 Decembar 2015
Upotreba i prednosti lanenog semena

Lan se od davnina koristi u kulinarske svrhe širom sveta, pa i kod nas. Od nedavno je poznat i po svojim lekovitim svojstvima, pa predstavlja moćnog saveznika u prevenciji i borbi protiv raznih bolesti. Lan se najčešće upotrebljava u vidu lanenog semena.

Zdravstvene prednosti lanenog semena

Dokazano je da laneno seme blagotvorno deluje na naš organizam jer poseduje sve hranljive sastojke koji su neophodni za očuvanje zdravlja. Laneno seme je bogat izvor linoleinske kiseline, lignana, vlakana, minerala, vitamina, proteina i omega 3 masnih kiselina. Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, laneno seme može da pomogne u lečenju kardiovaskularnih bolesti, artritisa, upala, dijabetesa, astme i raznih vrsta alergija. Vlakna koja se nalaze u lanu štite zdravlje creva i srca. Laneno seme snižava visok krvni pritisak i na taj način smanjuje rizik od pojave srčanog udara. Dokazano je i da lan smanjuje rizik od nastanka raka, naročito raka dojke, prostate i debelog creva. Takođe, laneno seme održava ravnotežu ženskih hormona u organizmu, pa povoljno deluje na reproduktivno zdravlje i plodnost kod žena. Može da reguliše menstrualni ciklus i da čuva zdravlje jajnika. Laneno seme može da ublaži i simptome kod žena koje su u menopauzi.

Laneno seme reguliše i nivo šećera u krvi i pruža duži osećaj sitosti, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Istovremeno, laneno seme ubrzava metabolizam i sadrži veoma malo kalorija. Jedna kašika semenki lana ima svega 35 kalorija, pa može pomoći u gubitku kilograma. Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u lanu mogu da spreče oštećenja očnih nerava i da spreče pojavu makularne degeneracije. Zahvaljujući alfa linoleinskoj kiselini i lignanima, laneno seme jača imunitet i smanjuje rizik od pojave upalnih bolesti, poput psorijaze, reumatoidnog artritisa i lupusa.
Zatim, laneno seme ima pozitivan uticaj i na kožu, pa može da smanji upale, akne i ekceme, kao i da ubrza zarastanje opekotina od sunca. Lan je dobar i za kosu i nokte, pa ćete redovnom upotrebom lanenog semena sprečiti cvetanje krajeva kose, listanje i lomljenje noktiju.

Upotreba lanenog semena

Laneno seme se najčešće jede u kombinaciji sa jogurtom, a kupuje u prodavnica zdrave hrane. Najbolje je da konzumirate jogurt sa malim procentom mlečne masti i koji se lako vari, da ne bi došlo do nadimanja i otežanog varenja. Potrebno je samo da jednu kašiku semenki lana ubacite u čašu jogurta i da promešate. Osim sa jogurtom, laneno seme možete kombinovati i sa kefirom, koji je možda još zdravija varijanta od jogurta. Laneno seme može da se jede i sa vodom.
Laneno seme je generalno bezbedno i veoma zdravo, pa može da pomogne u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Ipak, ne preporučuje se konzumiranje lanenog semena u trudnoći.


Osim konzumiranja lanenog semena u ishrani, ono može da se koristi i za spoljašnju upotrebu. Najčešće se koristi kao sastojak u maskama za negu lica i u maskama za kosu. Laneno seme može da se meša sa maslinovim i kokosovim uljem, jogurtom, medom i sa drugim korisnim prirodnim sastojcima. Redovnom upotrebom preparata od lanenog semena, vaša koža će biti meka, glatka i sjajna, a vaša kosa jaka i blistava.

Povezani tekstovi

Muškarci i nega kože

Postoji uvreženo mišljenje da su žene te koje bi trebalo da vode računa o nezi svog tela, dok su muškarci...

08.12.2015.

Biljna ulja za skidanje šminke i negu lica

Ukoliko želimo čisto i negovano lice bez bubuljica, onda bi obavezan deo našeg večernjeg rituala pred spavanje trebalo da bude...

23.12.2015.