Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Zašto treba jesti borovnicu

19 Januar 2016
Zašto treba jesti borovnicu

Osim što je borovnica jako ukusna pa veliki broj ljudi rado poseže za ovim, danas skupocenim voćem, borovnica je i prirodni lek sa veoma moćnim svojstvima. Dakle, osim što je ukusna i odiše izobiljem vitamina, borovnica može da vam pomogne da rešite određene medincinske probleme. Pre svega klinički je potvrđeno da konzumiranje borovnice u malim količinama ali svakog dana određeni vremenski period može da vam pomogne kod stomačnih problema, zatim sprečava i leči infekcije mokraćnih puteva, zaštitiće vaš vid...

Antimikrobno dejstvo borovnice

Ako redovno konzumirate borovnicu, ova ukusna i moćna voća vrlo brzo pokazaće svoje antimikrobno dejstvo, odnosno delovaće kao poseban antibioti i sprečiti bakterije za se zalepe za sluzokožu mokraćnih puteva. Borovnica će ove štetne bakterije izbaciti iz organizma putem mokraće i sprečiti ih da dovedu do infekcije mokraćnog trakta. Dakle, ako želite da očistite mokraćne puteve ili da ubrzate lečnje ovog trakta, vreme je da počnete da konzumirate čist sok od borovnica ili makar koktel od ovog voća.

Borovnicom protiv dijarere

Borovnice u velikoj meri sadrže antocijanozid, sastojak zahvaljujući kome ovo voće ima jako antibakterijsko dejstvo, pa preventivno deluje kod brojnih baterija. Između ostalog borovnica ima efekta i kod veoma uporne i otporne bakterije ešerihije koli, koja je jedan od najčešćih uzorka dijareje. Za lečenje dijareje kod dece, preporučuje se konzumiranje suve borovnice, uglavnom oko 10 grama u toku dana, koju možete da pripremite kao kompot.

Borovnica otklanja uzroke gripa

Kada osetite prve simptome gripa i prehlade, umesto da posežete za brojnim lekovima , okrenite se prirodi i lek potražite u voću, odnosno u borovnici koja ima i antivirusna svojstva. Borovnica obluje prirodnim aspirinom, odnosno ima jako dejstvo kod zapaljenja i samim tim pomaže i kod povišene telesne temperature. Uvek ste se pitali zašto se bolesnicima nosi pretežno sok od borovnice...epa evo i odgovora.

Borovnica poboljšava vid

Borovnica sadrži i velike količina vitamina C ali i brojnih drugih antioksidanata zahvaljujući kojima usporava oštećenje mrežnjače oka.

Završna reč

S obzirom da ste sada upoznati sa nekim najbitnijim prednosti borovnice, pretpostavljamo da vas zanima i malo više o mogućnosti gajenja i sadnje borovnice u vašem domaćinstvu. Više o samoj sadnji, uzgoju kao i sortama borovnica, možete pročitati u ovom tekstu.

 

Povezani tekstovi

Biljna ulja za skidanje šminke i negu lica

Ukoliko želimo čisto i negovano lice bez bubuljica, onda bi obavezan deo našeg večernjeg rituala pred spavanje trebalo da bude...

23.12.2015.

KAKO UKLONITI FLEKE SA LICA OD BUBULJICA PRIRODNIM PUTEM

Bubuljice su veliki problem kod osoba u adolescentskom periodu. Kada osoba izađe iz puberteta bubuljice se obično povlače sa lica,...

18.02.2016.