Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Bademovo ulje

28 Decembar 2010
Bademovo ulje

Dragi ljubitelji nevena, danas ću Vam pisati o biljci koja ima mnoga lekovita svojstva, a koja se koristi i u ishrani. Reč je o bademu, koji mi koristimo, uz druge korisne sastojke u proizvodnji naše kozmetike.

Bademovo stablo je srodno breskvi, šljivi i kajsiji, s tom razlikom da se kod badema koristi samo semenka. To je orašast plod koji u telu ne stvara kiselu reakciju. Poznat je kao najzdraviji i najcelovitiji orašasti plod. Njegova kombinacija esencijalnih masnoća, belančevina i vlakna omogućuju pozitivan učinak kod snižavanja holesterola u krvi. Obiluju vitaminima i visokovrednim masnim kiselinama pa su idealna za suve i osetljive tipove kože, te se dosta često koriste i za masažu, kao i negu tela. Bogat je izvor vitamina E (deluje protiv stvaranja slobodnih radikala, odnosno antioksidantno), vitamina B kompleksa, te brojne minerale, uz najviše kalcijuma. Bademi se uzgajaju u Maloj Aziji, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Portugalu i Španjolskoj.

Slatko bademovo ulje jedno je od najpopularnijih nosivih ulja. Najbolje se dobija hladnim istiskivanjem semenki badema (Prunus amygdalus Batsch). Bogato je uljnom kiselinom (mono-nezasićena masna kiselina), vrlo je uljevito i nema neki miris. Odlično štiti kožu, omekšava je i hrani. Korisno je u smirivanju svrbeža uzrokovanog osipom. Vrlo kvalitetno ulje, koristi se za izradu brojnih kozmetičkih preparata. Bogato je proteinima i vitaminom E koji je prirodni antioksidans – štiti  stanice kože od oštećenja i sprečava stvaranje bora. Dobro se apsorbuje kroz kožu i česti je sastojak krema za lice. Koristi se za masažu i kao bazno ulje za mešanje s eteričnim uljima u aromaterapiji. Bademovo ulje može poslužiti i kao sredstvo za uklanjanje šminke oko očiju uz istovremeni efekt omekšanja osetljive kože oko očiju.

Bademovo ulje je biljno – nosivo ulje. Biljna ulja se koriste da bi se eterična ulja razrijedila za masažu. Noseće ulje, zato što unosi eterično ulje u tijelo, odatle i naziv "nosiva“ ulja.

Neki od naših proizvoda u kojima se nalazi badem je i hidratantna bademova krema, o kojoj možete pročitati više na https://www.marigoldlab.com/.
Toliko od mene danas, a već sledeči put čitajte o nekim drugim receptima i nekim drugim biljkama.

S ljubavlju,
Vaš Marigold.

Povezani tekstovi

Biljna ulja

Dragi ljubitelji Nevena,  danas ću Vam pisati o biljnim uljima. Biljna ulja prijaju našem  telu, ona hrane i  hidratiziraju  našu...

28.12.2010.

Argan - drvo života

Argan ili Arganila spinosa je drvo koje dobro podnosi visoke temperature i sušu i raste samo u jugozapadnom delu Maroka....

28.12.2010.