Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Bazna ulja u službi lepote i vrhunske nege

25 Januar 2019
Bazna ulja u službi lepote i vrhunske nege


Za razliku od eteričnih, bazna ulja su masna i mogu se koristiti za ishranu, negu kože i kao nosači eteričnih ulja. Nekada su se ova ulja dobijala procesom hladnog ceđenja  ali se danas, sa napretkom tehnologije prešlo na vruće ceđenje. Važno je znati da ova ulja u svom sastavu mogu imati ostatke organskih rastvarača te nisu pogodna za jelo a ni za aromaterapiju. Kao lekoviti izvor masnih esencijalnih kiselina, ova ulja sadrže i prirodne antioksidanse te zauzimaju veoma visoko mesto na listi proizvoda za negu problematične i dehidrirane kože.  Suva, ispucala, koža sklona depigmentacijama i hiperpigmentacijama, kao i koža koja traži visok nivo hidratacije i visoku vlažnost, voleće bazna ulja koja imaju gotovo isceljujuće dejstvo. Izdvojili smo ulja koja se najčešće koriste za negu i ulepšavanje u svakodnevnici:

NERAFINISANO ULJE DIVLJE RUŽE

Predivnog mirisa , hladno ceđeno nerafinisano ulje iz ploda divlje ruže pogodno je za intenzivnu hidrataciju i tretman zrele kože, zbog svojih revitalizujućih, regenerativnih i podmlađujućih dejstava. Najpogodnije je za negu zrele kože i može se koristiti za tretiranje regije oko očiju, jer zbog svojih sastojaka podstiče stvaranje kolagena i ublažava duboke bore. Ovo ulje dobro je za kožu sklonu ožiljcima i aknama, pa bi ga na te regije trebalo nanositi češće. Ono će takođe ublažiti i hiperpigmentaciju i oštećenja kože koja mogu nastati, na primer, preteranim izlaganjem sunčevim zracima. Suvi krajevi kose biće posebno zahvalni tretmanu ovim uljem, jer ono suzbija cvetanje krajeva kose, a ako ga nanesete na kožu glave i isperete posle tridesetak minuta, smanjiće perut.

KOKOSOVO ULJE
(organsko, devičansko, hladno presovano, nerafinisano)

Kada bismo mogli da biramo samo jedno ulje koje će biti u službi lepote, bilo bi to kokosovo ulje! Bogato je masnim kiselinama, pa deluje antibakterijski, antigljivično i antivirusno. Čućete da ga devojke i žene najčešće koriste kao pakovanje ili masku za kosu koja bi za najbolje dejstvo trebalo da odstoji tokom noći, ali ono takođe uspešno tretira perut i stimuliše rast dlake. Ublažiće alergije, iritacije, njime možete skinuti šminku (ima neverovatno dobru moć čišćenja i uklanjanja nečistoća) ili negovati kožu oko očiju, umiruje i omekšava kožu. Od njega možete napraviti prirodni piling za kožu ili penasti puter za telo i razne druge prirodne preparate za negu, a ako idete da se sunčate, obavezno ga ponesite, u rekordnom roku imaćete predivan ten.

ULJE MAKADAMIJE

Dobro poznata australijska biljka, fantastična za negu, dobija se presovanjem oraha i blagotvorno deluje na prve bore, ali se uspešno i bori sa onim koje se dešavaju zreloj koži. Veoma prijatnog mirisa i dobre teksture, lako se upija pa je pogodna za sve tipove kože jer ne ostavlja trag i reguliše lučenje sebuma. Dakle, ulje makadamije slobodno možete koristiti i danju. Zahvaljjući sposobnosti da se brzo upije, mnoge žene hvale ovo ulje kao fantastičnog savetnika kada je u pitanju nega kože oko očiju. Ipak, najčešće se koristi za negu kose kojoj daje mekoću, hrani je, čini lakom za raščešljavanje i ostavlja je svilenkastom čitavom dužinom, a možete ga naneti kako na suvu tako i na mokru kosu.

Ova tri ulja samo su neka od baznih ulja koje možete isprobati spram svog  trenutnog problema i potrebe koju imate, a možete ih koristiti kako sirova, tako i u različitim pilinzima i maskama o kojima smo pisali na blogu. Sigurni smo da ćete svoju adekvatnu negu dobiti kontinuiranim korišćenjem ulja, te će ona od sada biti nezaobilazna u vašem domu.








 

Povezani tekstovi

Kako sprečiti suvoću ruku u zimskom periodu?

U zimskom periodu koža naših ruku konstantno je izložena nepovoljnim spoljašnjim uticajima koji dovode do njenog pojačanog sušenja. Već sama...

10.12.2018.

Otkrivamo: kako prirodnom kozmetikom do lepe kože

Naša koža svakodnevno je izložena raznim uticajima koji utiču na njen kvalitet. Nivo stresa, način ishrane, opšte zdravstveno stanje, ali...

28.02.2019.