Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Dragi ljubitelji nevena

28 Decembar 2010

Dozvolite da Vas upoznam u ovom tekstu sa Nevenom - biljkom koja nas svojim jednostavnim izgledom i mirisom i brojnim korisnim dejstvima očarava.
Samo stablo nevena je uspravno, granato i izbrazdano. Oblik listova se razlikuje u zavisnosti od njihovog položaja: gornji su duguljasti ili kopljasti, srednji su obrnuto jajasti i obuhvataju stablo, a donji su sa krilatom drškom. Cvetovi su sakupljeni u glavičaste, narandžastožute, krupne cvasti. Periferiju cvasti grade jezičasti cvetovi naslagani u 2-3 reda, a sredinu cevasti cvetovi. Omotač cvasti grade uzani, zeleni, lepljivi i dlakama pokriveni listići. Cvasti mirišu jako i otužno.

Naravno, važno je spomenuti i njegova lekovita dejstva. Neven deluje antiseptično i antibakterijski pa je vrlo efikasan protiv različitih zapaljenja, gljivičnih infekcija, a najnovija istraživanja nagoveštavaju da je koristan u borbi protiv HIV (virus izazivač SIDA-e). Koristan je za uklanjanje toksina (otrova) koji prate različite hronične infekcije, grozničava stanja, kožne bolesti kao što su ekcemi i akne. Dobar je kao sredstvo za umirenje grčeva, protiv astme, kašlja, lupanja srca i nesanice. Od davnina se u narodnoj medicini koristi za zalečenje rana, uboja, ozeblina, čireva, bradavica, kurjih očiju i dr. Hladan čaj od nevena se upotrebljava za ispiranje očiju kod konjuktivitisa ili desni posle vađenja zuba. Zbog blagog estrogenskog dejstva (estrogen - ženski polni hormon) koristi se za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova kod mladih devojaka ili žena u klimaksu.

Kao što vidite, neven je biljka koju, pored svih ovih korisnih dejstva, koristimo i u izradi naše kozmetike. O uzgajanju, preradi, kao i procesu stvaranja kozmetike, čitajte u nekim od narednih tekstova.

Vaš Marigold.

Povezani tekstovi

Dejstva nevena

Dragi ljubitelji nevena, u današnjem postu ću Vam pričati još malo o dejstvima, kao i istoriji nevena. U starom...

28.12.2010.

INCI-SASTAV

A Aloe Barbadensis Leaf Juice/ Aloe Vera Gel,Sveži gel pustinjske biljke Aloe daje vlažnost, rashladjuje i umiruje kožu. Ubrzava regeneraciju kože,smanjuje...

26.01.2011.