Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Kako odabrati biljno ulje za negu kože?

10 Februar 2021
Kako odabrati biljno ulje za negu kože?

Iako su biljna ulja postala trend tek poslednjih nekoliko godina, ona su najstariji proizvod u nezi kože.

Poznate kozmetičke kuće koristile su ih ranije u veoma malim količinama, tek kao dodatnu negu zrele, suve i dehidrirane kože. Upotreba ulja u nezi masovno je krenula tek kada su ljudi otkrili da se ona mogu kombinovati i imati bolji efekat na kožu.

Pošto je koža najveći organ na našem telu, isto je tako izložena spoljnim uticajima. Tokom života, koža, kako starimo proizvodi sve manje masnoća. Gubi elastičnost, što nam donosi fine bore. Te nedostatke masnoće i fine bore možete “popraviti” češćom upotrebom biljnih ulja u nezi kože.

Biljna ulja koja koristimo u nezi kože je bitno da budu hladno ceđena, kako bi zadržala sve benefite svojih sastojaka.

Nega suve i normalne kože

KOKOSOVO ULJE možda ima najčešću upotrebu od svih biljnih ulja u nezi kože. Poznata je i njegova upotreba u preparatima za kosu zbog laurinske kiseline koju poseduje u sebi. Otklanja perut i stimuliše rast kose. Kokosovo ulje je izuzetan hidrator. Može se upotrebljavati i kao antirid za okoloočno područje. Za skidanje šminke, ali i kao krema za brijanje. Neguje kožu ruku i omekšava zanoktice. Za negu lica se preporučuje tipovima koji nisu skloni aknama i bubuljicama, odnosno, idealno je za suve i normalne tipove kože.

ULJE ŽUTOG NOĆURKA najbolje odgovara suvoj koži sklonoj ekcemima, svrabu, psorijazi i kod atopičnog dermatitisa. Sjajno je svakodnevnu negu suve i dehidrirane kože. Vraća vlažnost i kožu čini mekom zbog svog sastava, jer je veoma bogato Omega 6 masnim kiselinama.

Regeneriše kožu te je odlično da se koristi i za ubrzavanje zarastanja rana.

ULJE PŠENIČNIH KLICA koje je dobijeno hladnim ceđenjem zrna pšenice, veoma je bogato nezasićenim masnim kiselinama. Može se dobiti u ishrani, isto tako i u kozmetici. Sadrži vitamin E - poznati antioksidans. Hrani i hidrira kožu, te je savršeno za suv i normalan tip kože. Ima umirujući efekat na opekotine i ožiljke.

ULJE SEMENKI PAMUKA sadrži veliku količinu Omega 6 masnih kiselina, te je idealno za suvu kožu. Duboko prodire u kožu i čini je hidriranom na duži vremenski period.

Koje god ulje da izaberete da uvrstite u vašu dnevnu negu, prema vašim potrebama, sigurni smo da nećete pogrešiti. Kod suve kože kontinuirana upotreba ulja do sada nije imala neželjen efekat. Ukoliko primetite da na vašoj koži efekat izostaje, najbolje bi bilo da promenite izbor ulja jer je došlo do prezasićenosti.

Masna i kombinovana koža

Najzastupljenije ulje u kozmetici je ARGANOVO ULJE , poznato kao i Marokansko ulje ili “tečno zlato”. Ono je bogato vitaminom E, karotenom i linolinskom kiselinom. Zbog svog sastava najpogodnije je za suvu, zrelu i kožu sklonu borama. Vitamin E idealan je u borbi protiv nastajanja bora, kao i u regeneraciji ožiljaka na koži. Arganovo ulje ne začepljuje pore pore, brzo se upija te neće ostaviti masan film na koži. Najbolje bi bilo koristiti ga nakon hidrolata , nanošenjem na vlažnu kožu.

BADEMOVO ULJE blagog mirisa, poznato je po svojoj širokoj primeni, najčešće u masažama. Namenjeno je za negu suve i osetljive kože, sklonoj iritacijama, pa se može koristiti i za negu dečije kože.

Osobama sa masnom i mešovitom kožom preporučuju se ULJE JOJOBE . Ono je bez mirisa i boje, a pošto mu je sastav sličan kao sebumu, koristi se za lečenje akni i ublažavanje lučenja sebuma. Dobro hidrira kožu i stabilizuje pH vrednost. Ne bi trebalo samostalno da se koristi već u kombinaciji sa drugim uljima

ULJE SEMENKI GROŽĐA često se pronalazi u kozmetičkim proizvodima za negu masne kože. Snažan je antioksidant, pa se koristi kao zaštita od spoljašnjih faktora i kao anti-age tretman. Lagano je, brzo se upija i ne ostavlja masan trag. Uklanja fine bore, zateže kožu i umanjuje učestalost akni.

Svako ulje poseduje specifični sastav, veličinu molekula i karakteristične aktivne sastojke. Iz tog razloga, veoma je važno da pronađete ono koje će prijati vašem tipu i stanju kože. Budite uporni - jer kada nađete ono pravo vaša koža će zasijati.

Povezani tekstovi

Eterična ulja za zimski period

Negovana koža je oduvek bila sinonim za lepotu. Zdrava koža zahteva poseban tretman, ali to ne mora biti ni komplikovano...

31.12.2020.

Ulje divlje ruže - Zašto ga odabrati i kako deluje

Da li ste znali da je sve što vam treba za lepu i negovanu kožu, kojom ćete biti oduševljeni i...

09.03.2021.