Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Kako sprečiti suvoću ruku u zimskom periodu?

10 Decembar 2018
Kako sprečiti suvoću ruku u zimskom periodu?

U zimskom periodu koža naših ruku konstantno je izložena nepovoljnim spoljašnjim uticajima koji dovode do njenog pojačanog sušenja. Već sama po sebi ona je siromašna lojnim žlezdama i prirodnim masnoćama, te bez adekvatne zaštite tokom hladnih dana ona postaje gruba, hrapava i ispucala.

Stanje naše kože dodatno se pogoršava usled izloženosti vetru, naglim promenama temperature i niskoj vlažnosti vazduha. Svi ovi činioci utiču na smanjenu produkciju masnoće i pojačano isparavanje vode sa površine kože, što kao rezultat ima pojavu perutanja i zatezanja.

Da biste u ovom nepovoljnom periodu godine sačuvali delikatnu kožu svojih ruku i održali je gipkom, mekom i hidriranom, dovoljno je da pratite svega nekoliko korisnih saveta:

SMANJITE KONTAKT SA TOPLOM VODOM

Iako nam je neophodna, voda nije baš veliki prijatelj naše kože. Čest kontakt sa vodom, naročito toplom, povećava dehidrataciju kože i dovodi do njene suvoće i hrapavosti. Naravno, nemoguće je potpuno izbeći, ali možemo smanjiti njen negativan efekat tako što ćemo ruke prati mlakom, a ne prevrućom vodom.

ELIMINIŠITE AGRESIVNE HEMIKALIJE

Hteli to ili ne, naše ruke svakodnevno su u kontaktu sa koncentrovanim hemikalijama za pranje i čišćenje koje sa kože uklanjaju njenu dragocenu prirodnu masnoću. Vremenom ovi agresivni proizvodi dovode do isušivanja kože, pa čak i pojave iritacija ili lezija koje narušavaju zdrav i negovan izgled ruku. Stoga, potrudite se da prilikom obavljanja kućnih poslova redovno koristite zaštitne rukavice i na taj način sprečite kontakt sa jakim preparatima, mehaničkim abrazivima i toplom vodom.

PAMETNO BIRAJTE PROIZVODE ZA PRANJE RUKU

Ako želite da uvek imate meku i negovanu kožu ruku potrebno je da mislite i na prevenciju, a ne samo na tretmane. Nijedna krema za ruke neće vam biti od pomoći ukoliko svakodnevno isušujete ruke čestim pranjem sa jakim sapunom. Konvencionalni sapuni sadrže supstance koje jako pene i odmašćuju, te sa površine kože uklanjaju nečistoće, ali i dragocene prirodne masnoće. Zato, birajte isključivo prirodne sapune izrađene od biljnih sastojaka, koji iako manje pene podjednako dobro uklanjanju prljavštinu, čuvajući pritom zaštitni omotač kože.

ADEKVATNO NEGUJTE KOŽU

Da biste sprečili isušivanje ruku u zimskom periodu, neophodna vam je i adekvatna hranljiva krema. Njena funkcija je da zaštiti kožu od nepovoljnih spoljašnjih uticaja, što će smanjiti njenu dehidrataciju, ali sprečiti i njeno ubrzano starenje. Pored toga, krema za ruke obezbeđuje i važne sastojke koji neguju i ishranjuju, te će vaše šake biti mekše i nežnije. I prilikom izbora kreme treba biti posebno pažljiv, te birati one koje ne sadrže štetne konzervanse i mineralna ulja, već isključivo biljne masti i putere koji dubinski hrane i neguju kožu.

DODATNO NEGUJTE KOŽU

Pored redovne nege, u svoj ritual možete uvrstiti i prirodne preparate koji će vašim rukama pružiti dodatnu negu. Recimo, sasvim jednostavno možete napraviti masku za negu kože, tako što ćete pomešati kašiku meda, kašiku ulja od avokada i pet kapi eteričnog ulja sandalovine. Maska se aplikuje na čiste šake, koje se zatim zaštite folijom ili plastičnim rukavicama. Ostavi se da deluje oko pola sata, a zatim ispira mlakom vodom. Ulje avokada poznato je kao sredstvo koje vraća vlažnost koži i omekšava je, pa je veoma poželjan sastojak u preparatima za negu ruku u zimskom periodu.


Povezani tekstovi

Kako negovati kožu tokom zime?

Zima je period kada na poseban način treba da brinemo o svom organizmu i svojoj koži. Zašto je to tako? Poznato...

09.12.2018.

Bazna ulja u službi lepote i vrhunske nege

Za razliku od eteričnih, bazna ulja su masna i mogu se koristiti za ishranu, negu kože i kao nosači eteričnih...

25.01.2019.