Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Kako sunčanje utiče na našu kožu?

22 Jun 2017
Kako sunčanje utiče na našu kožu?

Iako većina od nas željno iščekuje leto, zbog preplanule boje kože, stručnjaci smatraju da treba biti oprezan sa trendovima. Nekada potpuno beo, aristokratski ten, zamenjen je bronzanim nijansama. Kratkoročno delovanje sunčevih zraka je pozitivno, jer koži omogućava sintezu vitamina D, ali dugoročno izlaganje može da izazove neprijatne posledice.


Tamna boja kože nije dobra

UVB zraci su oni koje možemo da “krivimo“ za crvenilo kože, koja potom tamni. To se dešava kao srednjoročni efekat delovanja sunčevih zraka. Koža tamni dva dana nakon izlaganja suncu, a povlači se postepeno, pod uslovom da se više ne sunčamo. Koža postaje deblja, a imunitet slabi.

Dugoročni efekat nastaje, kao što sama reč kaže, kada smo često izloženi. Koža stari i postaje suva. Poprima žućkastu boju, javljaju se pigmentne promene, kao i bore. U krajnjoj liniji, UV zračenje može da izazove karcinom kože.


Kako se negovati?

Uveliko su poznati načini na koje se treba zaštititi prilikom izlaganja suncu, kao i u kom periodu dana je zračenje najmanje štetno. Međutim, gotovo podjednako važan segment je nega nakon sunčanja, koja može da nam omogući oporavak kože. U tome nam pre svega mogu pomoći prirodni preparati.

Ši puter je jedan od njih. Osim što pojačava delovanje kreme za sunčanje, smiruje opekotine. Koži vraća neophodnu vlažnost i regeneriše je. Usporava starenje kože, nastanak bora, a posebno je važan jer utiče na to da koža ne bude suva. Osim toga, odlično deluje na kosu, koja je nakon izlaganja suncu i soli najčešće suva i ispucala.

Ulja su takođe odličan izbor. Blago iz Maroka, arganovo ulje pogodno je za sve tipove kože. Ono je snažan antioksidans, pa sve ono negativno što dolazi od spolja - neutrališe. Koža je nakon upotrebe meka i elastična. Odlično je i za kosu, koja biva svilenkasta i zdrava, a može da se nanese čak i kada je mokra. Važno je da neko vreme odstoji, kako bi delovalo.

Bademovo ulje je drugi izbor, posebno za one čija je koža već zrela. Ono takođe usporava starenje i nastanak bora, hrani kožu i čini je glatkom. Ukoliko ste zaboravili da skinete šminku, ovo ulje će vam u tome pomoći, dok ste na plaži!

I još...

Naravno da će najveći broj nas provesti sate i sate sunčajući se, verujući da ćemo od sunca jedino dobiti preplanulost. Verovatno će tako i biti, ali je veoma važno da se pridržavamo saveta. Potrebno je unositi mnogo tečnosti, pre svega vode. Jedite što više narandžastih namirnica, jer u njima ima neophodnog B karotena. Možete da dodate i one crvene i zelene, a saveznik je i sve ono gde ima vitamina C.

Tuširanje neka bude blago, sa blagim kupkama i mlakom vodom, a piling bi trebalo izbegavati. Kožu možete obložiti i peškirom natopljenim u mleko, ukoliko ste “izgoreli“. Ne zaboravite ni na masažu lica ili suvih delova kože, kako biste podstakli cirkulaciju. Važno je da vodite računa i o usnama, koje takođe često pucaju. Negujte ih balzamom, koji možete da nanesete i pre spavanja, u nešto debljem sloju nego obično.

 

Foto:
PublicDomainPictures/Pixabay 

Povezani tekstovi

Negujte svoje ruke i nokte tokom zime

Dehidrirana koža je situacija sa kojom se susrećemo svake kasne jeseni i tokom cele zime. Ukoliko se nismo dovoljno negovali tokom...

19.12.2016.

Delotvorno dejstvo Shea buttera poznato još iz doba Antičkog Egipta

Shea puter ima lekovito dejstvo otkriveno pre više hiljada godina. Počeo je da se koristi u doba Starog...

16.10.2017.