Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Koje su tačno prednosti prirodne kozmetike?

29 Novembar 2019
Koje su tačno prednosti prirodne kozmetike?

Iako se danas gotovo svaki brend reklamira kao proizvođač prirodne kozmetike, retko koji zaista ispunjava sve uslove koji su potrebni da bi to bilo istina. Jednostavno, nije dovoljno da kozmetički proizvod sadrži nekoliko biljnih sirovina, već je potrebno da njegov celokupan sastav bude pažljivo i adekvatno odabran u skladu sa strogim smernicama. Naravno, biljni sastojci svakako su poželjni i deo su svakog prirodnog preparata za negu, ali je podjednako važno i da on ne sadrži niz drugih sirovina koje su u prirodnoj kozmetici zabranjene. Ovo su samo neki od njih.

Sintetički konzervansi

Baš kao i svaki drugi kozmetički proizvod, tako i prirodna kozmetika mora da sadrži adekvatan konzervans. Njegova uloga je da čuva od proizvod od kvarenja, ali i od oksidacije u kontaktu sa vazduhom. Ipak, kod konvencionalne kozmetike koriste se agresivni konzervansi koji se poslednjih godina sve češće dovode u vezu sa ozbiljnim oboljenjima organizma. Iako ove tvrdnje nisu do kraja ispitane, činjenica koja je dokazana jeste da ovi konzervansi, parabeni, češće izazivaju alergije i iritacije na koži.

Iz tog razloga, u prirodnoj kozmetici ovi konzervansi nisu dozvoljeni i umesto njih se koriste drugi koji su dosta blaži i ne toliko agresivni. Uglavnom je reč o različitim eteričnim uljima i vitaminima koji deluju antioksidatvno, ili recimo o solima kalijuma, koji su toliko bezazlene da se koriste i u prehrambenoj industriji. Naravno, kako ovi konzervansi nisu toliko jaki, tako je i rok upotrebe kod prirodne kozmetike neznatno kraći, ali ujedno dovoljno dug da proizvod iskoristite do kraja.

Sintetički parfemi

Iako mnoge žene insistiraju na tome da njihova kozmetika prijatno miriše, istina jeste da parfemi u proizvodima nisu baš najpoželjniji. U 90% slučajeva upravo su parfemi krivci za alergijske reakcije, jer poseduju takvu hemijsku strukturu koja draži kožu.

U prirodnoj kozmetici se iz tog razloga ne koriste parfemi, već isključivo eterična ulja koja su kompatibilnija sa našom kožom. Često se u prirodnim proizvodima i potpuno izbegava bilo kakvo parfimisanje proizvoda, što je još bolja opcija.

Parafinsko ulje

Parafinsko ulje je derivat nafte, doduše dobro obrađen, koji se veoma često koristi u izradi konvencionalne kozmetike. Razlog je što je ovo izuzetno jeftina sirovina koja stvara momentalan osećaj prijatnosti na koži. Ipak, parafinsko ulje pravi okluzivni film na površini kože, koji ometa njen normalan metabolizam i daje samo privremeni efekat. Dakle, ne prodire u nju kao što čine biljna ulja i ne hrani je dubinski. Takođe, parafinsko ulje i drugi derivati nafte stvaraju osećaj težine na licu i podstiču stvaranje nepoželjnih promena.

U prirodnoj kozmetici nije dozvoljeno koristiti derivate nafte, već su oni zamenjeni potpuno prirodnim i čistim biljnim uljima i puterima. Oni su mnogo prijatniji na našoj koži, dublje prodiru, ishranjuju je iznutra i obezbeđuju važne antioksidanse.

Agresivni deterdženti

U konvencionalnim preparatima za pranje tela i ruku, u velikom broju slučajeva se koriste agresivni deterdženti, pod nazivom sulfati. Oni imaju sposobnost da stvore bogatu penu i to je jedna od njihovih funkcija. Njihova druga osobina je da za sebe vezuju nečistoće koje je potrebno ukloniti sa kože. Ipak, baš tako kao što vezuju nečistoće, oni sa sobom odnose i prirodne masnoće kože, što za posledicu ima intenzivno odmašćivanje kože. Njihovom redovnom upotrebom koža tela i ruku se isušuje i postaje dehidrirana i iritirana.

U prirodnoj kozmetici se koriste daleko blaže sirovine, koje takođe uklanjaju nečistoće, ali ne uklanjaju prirodne masnoće kože. Ovakvi proizvodi po pravilu manje pene, ali bogata pena ionako nije dokaz efikasnosti preparata, već isključivo ima estetski efekat.

Ovo su samo neke od prednosti prirodne kozmetike i smernice po kojima je možete razlikovati od konvencionalne. Ipak, spisak se proteže i dalje, pa tako postoji bezbroj aspekata zbog kojih se prirodna kozmetika može smatrati superiornijom i kvalitetnijom.

Povezani tekstovi

Kako izbeći sušenje i pucanje kože tokom hladnijih dana?

Miholjsko leto odložilo je kišu, ali hladno vreme se krije negde iza ćoška i samo što nije stiglo. Leto smo...

31.10.2019.

Osnovni koraci pravilne nege kože lica

Stalno pominjemo korake u nezi lica, ali često žene nisu zaista sigurne koji su najvažniji, kao i kojim se redosledom...

31.12.2019.