Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Koji su benefiti ulja šargarepe u nezi kože

09 Jun 2022
Koji su benefiti ulja šargarepe u nezi kože

U poslednje vreme možemo primetiti da su ulja postala trend u kozmetici, ali zapravo ona su najstariji proizvod za negu lepote koji je bio, a i danas je prisutan u svim narodima i civilizacijama.

Ulje šargarepe od davnina je poznato po svojim blagodetima kada je u pitanju lepota. Dugo je pravljeno u kućnim uslovima i koristilo se baš za negu kože i kose.

Istorijski, prva veća količina ulja šargarepe za negu proizvedena je u Avganistanu, dok su u Evropi nešto kasnije otkrili benefite šargarepe u ove svrhe.

Šta je i kako se dobija biljno ulje šargarepe

Biljna ulja se još nazivaju baznim uljima jer su osnova svakog kozmetičkog preparata. Naročito su važna kada se radi o proizvodima koji u sebi ne sadrže vodu, već su sastavljeni isključivo od ulja ili masti.

Biljno ulje šargarepe pravi se od korena svima nama poznate “domaće” šargarepe. Ulje se dobija potapanjem korena šargarepe u sojino ulje. Sam proces naziva se maceracija.

Ulje šargarepe obiluje snažnim antioksidansima, naročito vitaminom E i beta karotenom. Upravo ova svojstva su od značaja u kozmetici i nezi.

Ulje šargarepe za negu kože

Benefiti ulja šargarepe za negu kože su brojni. Kao što smo već rekli, ulje šargarepe je bogato antioksidansima, upravo oni kožu štite od negativnih spoljnih uticaja koji ubrzavaju njeno starenje. Negativni spoljni uticaji poput sunca, hladnoće ili vetra odgovorni su za isušivanje i brzo starenje kože. Ulje šargarepe štiti kožu i sprečava nastanak bora.

Ulje šargarepe preporučljivo je koristiti na oštećenoj i iritiranoj koži. Ima pogodan uticaj na zaceljivanje rana i regeneraciju ožiljaka, dok kod iritirane kože umanjuje svrab i crvenilo. Zbog toga je pogodno za primenu kod psorijaze i ekcema.

Redovnom i upornom primenom ublažava hiperpigmentacije, fleke i pege.

Takođe, ulje šargarepe je pogodno koristiti čak i ako nemate nikakav proces ili problem na koži, već kao stalnu negu. Učiniće da koža lica i tela bude dubinski hidrirana, čvršća, elastičnija i podmlađena.

Načini na koji možete koristiti ovo ulje takođe su brojni.

Ulje šargarepe možete koristiti tako što čete ga aplicirati direktno na kožu lica ili tela. Nanesite malu količinu ulja na čistu i vlažnu kožu lica i tela masirajući dok ga koža ne upije.

Možete ga koristiti u kombinaciji sa drugim uljima, na primer možete mu dodati ulje divlje ruže ili ulje avokada.

Ulje od šargarepe se nalazi u samom vrhu sastava mnogih kozmetičkih proizvoda. Ako budete čitali sastave krema protiv strija ili protiv bora, upravo ovo ulje možete videti među ključnim sastojcima, a i vi sami svoje preparate možete obogatiti dodavanjem ovog ulja u njih.

Ulje od šargarepe za preplanuli ten

Ulje šargarepe je izuzetno bogato beta karotenom. Upravo beta karoten šargarepi daje narandžastu boju, i zbog njega često koristimo ulje šargarepe za sunčanje 

Tokom sunčanja beta karoten iz ulja šargarepe smanjuje štetno dejstvo UV zraka na kožu, istovremeno je štiteći od starenja i sušenja.

Dejstvo ovog ulja, koje je mnogima mnogo bitnije od svih ostalih benefita koje nam pruža, jeste da zahvaljujući njemu koža brže tamni na suncu.

Beta karoten daje šargarepi narandžastu boju, a našoj koži preplanuli ten.

Zbog svoje hranjivosti, ulje šargarepe se može naći i u preparatima za negu posle sunčanja. U oba slučaja, ulje od šargarepe možete koristiti direktnim apliciranjem na kožu.

Pozitivni efekti ovog ulja su brojni, mi smo tek zagrebali ovu temu, a na vama je da ih istražite i prilagodite svojim potrebama.

Povezani tekstovi

Svi benefiti ulja nevena u nezi kože lica i tela

Nevenovo ulje od davnina spada u jedno od najlekovitijih preparata za negu kože, kose i noktiju. Ovo ulje je nešto što...

30.05.2022.

Hidrolati-moćna vodica za negu vaše kože

Poslednjih godina, kada je reč o prirodnoj kozmetici, hirolati su sve više zastupljeni kao proizvod koji je neizostavan u rutini...

13.07.2022.