Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Lekovita dejstva čajnog drveta

20 Jun 2014
Lekovita dejstva čajnog drveta
 
Zimzelena biljka čajno drvo vodi poreklo iz Australije. Stari Aboridžini su uvideli njena brojna lekovita svojstva, pa su je koristili za lečenje opekotina, posekotina i različitih infekcija. Znanja o njegovim vrednostima preneta su i na druge kontinente pa se čajno drvo u velikoj meri danas koristi i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.
 
Istorija upotrebe čajnog drveta
 
Čajevac je samonikla biljka, ali se zbog masovne primene sada uzgaja i na plantažama. Do pojave prvih antibiotika, u Australiji je ulje čajnog drveta služilo kao glavni lek protiv raznih infekcija. Broj plantaža pod čajevcem stalno raste, iako su postojali pokušaji da se on uzgaja na drugim kontinentima, on i dalje najbolje uspeva u Australiji. Prema legendi, ime ovoj biljci dala je mornarička posada kapetana Kuke. Od listova čajevca spremali su napitak kada su pristigli na kopno istočne Australije. Pored mornara u obaveznoj upotrebi imali su ga i vojnici tokom drugog svetskog rata.
 
etericno ulje cajnog drveta
 
Prerađena u eterično ulje, ova biljka našla je put do mnogih potrošača. Pored eteričnog ulja lavande, eterično ulje čajevca je jedino koje se može direktno naneti na kožu bez razblaživanja. Dobija se hidrodestilacijom iz svežih listova, svetlozelene je boje izražajnog mirisa koji po malo podseća na eukaliptus.
 
Lekovita dejstva
 
Ovo ulje odlično je u uklanjanju virusa, gljivica i bakterija. Još od davnina pomaže u saniranju grčeva i bolova u stomaku i smiruje digestivni sistem. Pomaže i u borbi protiv bronhitisa i laringitisa, kao i kod astme i bolova u grlu. Takođe je veoma efikasno kod reume i bolova u mišićima.  
Koristi se i u kozmetičke svrhe, njegova primena na koži je višestruka i efikasna. Pomaže kod pojave akni i bubuljica, opekotina, posekotina. Takođe se koristi kod ujeda insekata, protiv pojave vaši, kod opekotina od sunca, groznica i sl. Koristi se u borbi protiv kožnih oboljenja kao što su ekcem, psorijaza. Veoma je efikasno u otklanjanju gljivičnih i vaginalnih infekcija.
upotreba etericnog ulja od cajnog drveta
 
Iako geografski veoma udaljeno, ulje čajevca dostupno je i na domaćem tržištu po razumnoj ceni. Spada u jedne od najučinkovitijih prirodnih lekova sa aspekta efikasnosti i spektra delovanja.
 
Na ovom linku možete pogledati naše eterično ulje čajnog drveta.
 

Povezani tekstovi

Recepti za negu sa eteričnim uljem lavande

  Nega lica:   Maska za masnu kožu sklonu aknama Eterično ulje lavande u kapima dodajte u kašiku pavlake i dobro izmešajte. Naneti na lice...

27.05.2014.

Koja eterična ulja prijaju Vašem horoskopskom znaku?

Ukoliko ste primetili da vas opušta miris nane ili ruzmarina, mozda to nije slučajno. Naš horoskopski znak "preferira" određene mirisne...

23.06.2014.