Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Lekovito bilje u prirodnoj kozmetici

25 Oktobar 2012
Lekovito bilje u prirodnoj kozmetici

Međutim, malo po malo sve veći broj ljudi vraća se prirodi i njenim vrednostima. Marigold prirodna kozmetika bavi se upravo time, prirodnim preparatima koji se u prirodni nalaze dovoljno a imaju širok dijapazon lekovitih dejstava.
Ovaj put predstavićemo vam tri lekovite biljke koje susrećete u svojoj okolini a ni ne znate kako lekovit mogu da deluju na vas.
Neven: malo, simpatično narandžasto cveće velike lekovite sposobnosti. Kaže se da je Neven lek za sto boljki. Kada bismo počeli da nabrajamo lekovita svojstva koja sve sadrži ova biljka, bio bi to podugačak spisak. Izdvojićemo samo neke poput: čirevi, herpes, gljivična oboljenja, upala vena i debelog creva, kašalj, dermatitis, menstrualne tegobe, osip kod beba…
Neven izuzetno blagotvorno deluje na kožu. Koristi se protiv opekotina , rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A od pomoći je kod psorijaze . U narodnoj medicini, od ove biljke , prave se brojni melemi protiv suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija , otklanja gnojne iscedke pa se koristi protiv gnojenja korena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica naročito kandide. Zaista je dugačak spisak lekovitih svojstava koja se kriju u ovom cvetu...
Badem: možda ne spada u lekovito bilje ali svakako jeste lekovito, i to monogo više nego što biste očekivali od ovog koštunjavnog voća.  Bademi predstavljaju bogatu riznicu retkih minerala (bakar, mangan, magnezijum, fosfor, cink, gvožđe i kalcijum), a odličan je izvor vitamina E i B kompleksa, pa bi bilo vrlo korisno da nam se na meniju nalazi svakoga dana. Onima koji su alergični na mleko ili mlečne proizvode badem omogućava dnevnu dozu kalcijuma. Zbog tih svojstava i zbog sadržaja folne kiseline preporučuju se i u trudnoći.
Pored toga, od badema se spravljaju sjajni prirodni preparati koji održavaju kožu glatkom i zdravom. Bademovo ulje je odlično za masažu, a ukoliko se badem kombinuje sa nevenom ima širok spektar delovanja na razne kožne bolesti. Badem hrani, obnavlja i štiti kožu dajući joj glatkoću i sjaj. Ukoliko ne volite ulje na rukama, možete koristiti kremu za ruke sa bademom, koja ima isti lekoviti efekat kao i samo ulje.
Lavanda: biljka koja može da raste u svačijem dvorištu. Lavandu se uglavnom koristi protiv moljaca u ormarima ili protiv ustajalog vazduha koji se može stvoriti u ormarima sa zimskom/letnjom garderobom koju odlažete na duže vreme. Najdragoceniji sastojak je etarsko ulje čija količina i sastav zavise od varijeteta biljke, vremenskih prilika tokom sezone, zemljišta, nadmorske visine i načina destilacije.
Kada je o lekovitosti reč, aromaterapeuti tvrde, da se radi o ulju izuzetnih osobina, smatra se najbezopasnijim, nema štetnih dejstava, može da se koristi u svim uzrastima i veoma je delotvorno protiv mnogobrojnih oboljenja i tegoba.
Lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće i uređuje menstrualni ciklus.
Preporučuje se i za smirenje, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crevima i migrene.
Osim toga, pokazala se i kao pravi prijatelj kože, jer daje dobre rezultate u borbi protiv akni, masne kože, dermatitisa, psorijaze, ekcema i atletskog stopala.
Lavanda se koristi i protiv alergija, astme, bronhitisa, zapaljenja grla, infekcija usne duplje, kašlja, upale sinusa, konjunktivitisa, migrene, glavobolje, opekotina, posekotina, uznemirenosti, depresija, stresa, hipertenzije, neprijatnog zadaha i teškoća s varenjem.

Priznajte da ste se iznenadili kada ste saznali koliko ove tri, naizgled obične biljke, mogu da vam pomognu sa svakodnevnim problemima ili jednostavno da vam omoguće pravilnu negu vaše kože i tela.
Priroda nam je dala lek za sve, samo moramo znati gde tražiti...
 

Povezani tekstovi

I od lepote treba uzeti predah

Recimo, sve više i više mladih devojaka nadograđuje nokte, i drži ih nadograđene po nekoliko meseci. Iako ruke dobiju...

18.10.2012.

Lekovito bilje u prirodnoj kozmetici 2

Mali, poljsko cveće, kamilica. Čaj od kamilice ima svaka kuća, i koristi se ikada smo zdravi ali i kada...

01.11.2012.