Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Letnja nega kose – kako se zaštititi od sunčevog zračenja

13 Jun 2016
Letnja nega kose – kako se zaštititi od sunčevog zračenja

Kada dođe leto većina nas razmišlja o tome koju kremu da odabere kako bi se zaštitila od sunca, odnosno njegovog štetnog zračenja. Vrlo retko se setimo da isti tretman zahteva i naša kosa. Možda nam deluje da je negativan uticaj zračenja vidljiviji na koži, ali to nikako ne znači da i naša kosa nije na udaru. Ultraljubičasti zraci direktno slabe strukturu vlasi, odnosno rastvaraju supstancu sa nazivom 18 MEA, koja je svojevrsni lepak između kutikula, koje su spoljni, zaštitini sloj naših vlasi, a utiču i na boju i sjaj kose. Da li smo vas zainteresovali?


Proizvodi za letnju negu kose


Ono što se najčešće dešava sa našom kosom leti jeste da gubi vlažnost, odnosno postaje dehidrirana i isušuje se. Zbog toga je veoma važno pružiti joj različite tretmane, koji će je oporaviti, ali i pripremiti za sunce. To mogu da budu dubinski tretmani, koje ćete uraditi kod frizera, mada pravilna nega kose može da se izvede i kod kuće. Potrebni su vam samo odgovarajući regeneratori ili balzami, koje ćete držati najviše pet minuta na temenu glave, a potom isprati. Obavezno koristite blage šampone, jer ćete je verovatno češće prati nego inače. Tu su i razna ulja, koja možete da nanesete tokom noći, pa čak i na plaži. Takođe, možete ih držati oko 15 minuta, a potom isprati. Tokom boravka na plaži posebno će vam prijati hidrolati, koji osim što mogu da vas osveže, mogu i da vam pomognu sa različitim problemima. Tako hidrolat muskatne žalfije sprečava pojavu peruti i mašćenje kose.


Šta (ne) raditi leti


Za početak zaboravite na korišćenje pegle i figara za uvijanje kose, a i feniranje možete da smanjite na minimum. Kosa vam je već svakako dovoljno izložena toploti, tako da joj dodatni izvori nisu neophodni. Osim što možete prirodno da je osušite, možete i da napravite različite frizure, kao što su punđe ili pletenice. Odličan izbor je i šešir ili marama, kojom se možete zaštititi. Vrlo je važno da kosu isperete nakon boravka u vodi, bez obzira da li se radi o morskoj vodi ili o rekama i jezerima. Ovo je vrlo važna stavka kada je nega kose u pitanju. So svakako može više da našteti, pa nikako nemojte da prenoćite, a da niste isprali kosu, jer će je ona nagristi. Isto važi i za hlor, koji je prisutan u vodi u bazenima. Ono što je redovno pravilo važi i leti – šišajte se. Redovno održavajte svoju kosu, a nakon letovanja odnosno letnje sezone uklonite oštećene vrhove.

Povezani tekstovi

Kafa i cveće – sezonski tandem za negu lica

Smena godišnjih doba donosi različite potrebe našem licu, ali jedno uvek ostaje isto – nega lica je neophodna. Bez obzira na...

31.05.2016.

Pravilna prirodna nega kože nakon sunčanja

Uživamo u suncu i toplom vremenu, kupajući se na reci, jezeru, bazenu, moru... Kako je ko u mogućnosti. Opcija za...

22.07.2016.