Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Opustite se uz eterično ulje rimske kamilice

20 Septembar 2022
Opustite se uz eterično ulje rimske kamilice

Etrerična ulja su postala jako popularna širom sveta. Postavlja se pitanje koje je i više nego logično, a to je koje eterično ulje odabrati? Eterično ulje rimske kamilice je uvek idealan izbor za opuštanje.

Šta je rimska kamilica?

Rimska kamilica je aromatična, zeljasta višegodišnja biljka koja raste do trideset centimetara. Rimska kamilica samonikla je u Zapadnoj Evropi, a danas se uzgaja u mnogim zemljama širom sveta. Razlikuje se od obične, nemačke kamilice, najviše po načinu primene i mirisu. Eterično ulje rimske kamilice se dobija destilacijom vodenom parom. Miris eteričnog ulja rimske kamilice je veoma prijatan, podseća na miris jabuka. Odlično se meša sa uljima bergamonta, jojobe ili badema.

Primena eteričnog ulja rimske kamilice

Eterično ulje rimske kamilice prepoznatljivo je po svom mirisu i svom umirujućem dejstvu. Veoma je rasprostranjenja njegova primena. Traženo je u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehranbenoj industriji. Poseduje jaka umirujuća dejstva, pa se koristi za umanjenje stresa, nervoze i raznih oblika spazama. Pojedini ga koriste pred spavanje kako bi sebi olakšali uspavljivanje. Deluje povoljno kod astme, reume i svih vrsta artritisa.

 

Aromaterapija

Ovo eterično ulje ima široku primenu u aromaterapiji. Njegov miris deluje umirujuće na emocije pa je zato glavni sastojak za mešavinu koja se koristi za osvežavanje prostora. U aromaterapiji ga često koriste u recepturama koje služe da ublaže razne vrste psihičkih trauma, stanje šoka, probleme zavisinosti, stanja ljutnje i uzrujanosti. Pozitivno deluje na sve vrste asmatičnih napada, kod bolova i upalnih procesa.

Kozmetika

Rimska kamilica je čest sastojak kozmetičkih proizvoda zbog širokog spektra svog delovanja. Pozitivno deluje na kožu, stimulišući njenu obnovu. Najčešće se može pronaći u sastavu krema za suvu i zrelu kožu, kožu sklonu iritacijama i crvenilu i u kremama koje služe za sanaciju rana i opekotina.Takođe, upotrebljava se i kao sastojak različitih proizvoda za kosu. Može se dodavati u već gotove kreme i losione za telo kako bi se poboljšao njihov učinak. Zbog svog umirujućeg dejstva mnogi ljudi ga koriste kod alergijskih reakcija i ekcema.

 

Eterično ulje rimske kamilice nije toksično, ne nadražuje i kao takvo je veoma sigurno za primenu. Preosetljivost na njegov sastav je vrlo retka, ali ipak trudnicama, dojiljama i deci se njegova primena ne preporučuje.

 

Povezani tekstovi

Ulje jojobe u nezi vaše kože

Jojoba je višegodišnja biljka koja raste u vidu žbuna visine do dva metra. Prvi put je otkrivena u Sjedinjenim Američkim...

18.08.2022.

Ruža-kraljica među cvećem, preuzima tron u prirodnoj kozmetici

Ruža nam je poznata kao kraljica među cvećem, ali sve više ovaj cvet nežnih latica i jedinstvenog mirisa se koristi...

02.11.2022.