Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Pobedite suva usta

12 Avgust 2013
Pobedite suva usta

Suvoća usta ili kserostomia nastaje kada pljuvačne žlezde proizvode malo ili nimalo pluvačke. Čak i ako imate malo pljuvačke može da se desi da je ona gusta i lepljiva, i zaista može da izazove velikie probleme. Kserostomia sama za sebe nije bolest, već je simptom određenih bolesti i stanja organizma. Ukoliko suvoću usta nije moguće izlečiti, moguće je smanjiti propratne neugodne simptome i sprečiti razvoj bolesti koje idu uz nju.

Ako niste znali, više od 400 lekova izaziva suvoću usta, a tu spadaju lekovi za regulaciju krvnog pritiska, regulaciju izlučivanja i lekovi protiv depresije. Uzroci smanjenog lučenja pljuvačke mogu biti bolest pljuvačnih žlezda, malokrvnost, šećerna bolest, lečenje zloćudnih tumora, hemioterapija, starenje, dehidratacija organizma, teskoba, stres, depresija, gojaznost, disanje na usta, pušenje... Ako suvoću usta izazivaju lekovi, potrebno ih je zameniti drugim. Dovođenje sistemskih bolesti kao što su malokrvnost ili šećerna bolest u kontrolisanu fazu može smanjiti problem.

Ne postoji unikatan način lečenja suvih usta, ali postoje brojni načini za smanjenje neugodnih simptoma, poboljšanje oralnog zdravlja i zaštitu od mogućih komplikacija. Na prvom mestu liste stvari kako pomoći sebi, jeste odlazak do stomatoloska ordinacija i savetovanje sa svojim stomatologom, zatim otići do svog lekara i konsultovati se oko promene lekova, ukoliko je to moguće, pa čak i koristiti lekove za sistemsko podsticanje lučenja pljuvačke (ukoliko je potrebno), dnevno piti do 2 litra tečnosti (vode ili pića bez šećera), izbegavati suvu, začinjenu, slanu i kiselu hranu, kafu, čaj, alkohol i pušenje, Žvaćite žvakaće gume i bombone bez šećera, jer žvakanje podstiče i lučenje pljuvačke. Takođe pomoćićete sebi ako koristite osveživače i ovlaživače prostora, naročito preko noći u prostoriji gde spavate. Npr. etericno ulje od limuna osvežava prostorije i dodatno vlaži vazduh. Možete čak i da ih stavite u klima uređaj, ali prvo se konsultujte sa svojim majstorom,kad, koliko i kako staviti osveživač u klima uređaj.  

 

Povezani tekstovi

Prirodna pasta za zube

Da li ste uopšte čuli za pojam prirodna pasta za zube? Znatre li šta on podrazumeva? Ukoliko niste ovim kratkim...

29.07.2013.

Prirodna nega sastojcima iz kuhinje

Ukoliko više volite da sami pravite preparate za negu vašeg tela, mi vam predstavljamo tri recepta za maske napravljene isključivo...

19.08.2013.