Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Srbija - potencijal prirodne kozmetike

29 Maj 2013
Srbija - potencijal prirodne kozmetike

Davno su prošla vremena kada su naše majke, bake i tetke u baštici pored ostalog bilja uzgajale i neven, kamilicu, bokvicu i sl. Kada su u nedostatku sintetičkih preparata same izrađivale prirodne kreme od nevena u prirodnom ulju ili masti. Prošla su vremena kada su se i sapuni za domaćinstvo izrađivali tako.

Sećate li se, kako smo kao deca brali kamilicu po šumarcima i nosili kući radi pravljenja ukusnog domaćeg čaja?

Na žalost, današnja deca neće imati priliku da ovako nešto isprobaju, jer kamilica raste uglavnom pored prometnih puteva, prepuna lepljivih katrana iz izduvnih gasova saobraćaja.

Na žalost, više nema kuća u kojima se gaji neven i sprema na stari domaćinski način.

Međutim, ova priča nije toliko tužna, jer je naša zemlja Srbija još uvek na sreću nedovoljno industrijski razvijena kako bi uništila potpuno kozmetičku industriju. Jedino je za ovo sreća, za sve ostalo je, pretpostavljam nesreća.

Još uvek kod nas postoji lep i prirodan seoski život, kao i oranice na kojima je moguć potpuno organski uzgoj biljaka, zaštićen od svih izduvnih gasova, otrova i sličnog.

Kada vam neko kaže " prirodna kozmetika " šta vam prvo padne na pamet? Sigurna sam da ne pomislite na ogromnu zgradu od betona u kojoj se nalaze laboratorije sa numeracijama do 100, radnici u belim mantilima i povezima preko usta, zaštitnim rukavicama i biljkama koje se dovoze u šleperima (ukoliko se uopšte biljke i koriste)? Upravo suprotno, uglavnom ćete pomisliti na jednu veliku leju bilja, uzgojenog sa ljubavlju, ručno obranog i probranog, i zatim pažljivim procesom pretvorenog u najfinije kreme i ulja.

Ovo je još uvek nešto što Srbija ima, i što je njen potencijal. Okretanje ka prirodi, uzgajanje prirodnog. Zamišljam, jednoga lepog dana, turizam u Srbiji će se svoditi na obilaženje ovakvih mini-fabrika. Gde se svemu pridaje značaj, i gde se sve pakuje sa ljubavlju.

Do tada, ono što vi možete za sebe da uradite jeste da, pre nego što nanesete neki kozmetički proizvod na lice, zamislite kako se on proizveo. Kakvog su kvaliteta sastojci i da li su uopšte prirodni ili su sintetizovani u nekoj laboratoriji. Zamislite kako izgledaju ljudi koji ovo proizvode. Pomirišite kozmetiku... Miriše li vam na prirodu ili na sintetički parfem?

Razmislite...

 

Povezani tekstovi

Šta pokloniti ženi?

  Pa da krenemo... 1.  Nešto za poneti - ovde imate širok izbor i od trenutka, lokacije kao i od finansijske sposobnosti...

23.05.2013.

Stres kod žena: Kako se rešiti PMS-a

Predmenstrualni sindrom se smatra kao rezultat promena u interakciji između nivoa polnih hormona tokom menstrualnog ciklusa. Kontraceptivne pilule...

30.05.2013.