Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Stres kod žena: Kako se rešiti PMS-a

30 Maj 2013
Stres kod žena: Kako se rešiti PMS-a

Predmenstrualni sindrom se smatra kao rezultat promena u interakciji između nivoa polnih hormona tokom menstrualnog ciklusa. Kontraceptivne pilule mogu da ublaže simptome PMS-a, tako što će stabilizovati hormone.  Takođe, zdrava ishrana i redovno vežbanje mogu pomoći i umanjiti nervozu i napetost.

Mi Vam donosimo 6 načina kako da ga zaobiđete, ili makar umanjite...

'Napucajte se' sa kalcijumom
Mlečni proizvodi sa manje masti - od mleka, jogurta, sira, sladoleda - kalcijum je važan za jačanje kostiju i u ishrani svake žene - sa ili bez PMS-a. Neka istraživanja su pokazala se do polovina svih simptoma može smanjiti (promene raspoloženja, depresija i menstrualni grčevi), jednostavnim konzumiranjem 1200mg kalcijuma dnevno. Pošto se to ne može jednostavno uneti kroz hranu, dodajte ga u ishranu tokom celog meseca. Uzimajte ga ujutru, sa hranom, kako bi izbegli glavobolju i mučninu.

Pravac teretana
Mi znamo, mi osećamo vaš bol. Poslednja stvar koju želite da radite kada se borite sa nadimanjem, grčevima i ćudljivosti je da vežbate. Ali, morate pobeći iz te kolotečine i pustiti telo da se kreće. Iako deluhe nelogično, vežbanje bilo koje vrste smanjuje, a nekad i eliminiše PMS, i jpš smanjuje stres, rizik od bolesti, uključujući bolesti srca i raka - ali sve to već znate.

Posegnite za velikim E
Jedan od najčešćij - plus bolnih - simptoma PMS-a su osetljive grudi. Ponekad boli samo dodir grudnjaka. Ali stručnjaci kažu da uzimajući 600iu vitamina E dnevno, smanjiće se nelagodnost, a pored toga ima i zaštitnodejstvo na kardiovaskularni sistem.

Jedite probrano
Jesti 'čisto' je izgleda sva mudrost ovih dana. Ne, ne preporučujemo da bacite sve što imate u špajzu, ipak predlažemo da rafinisani šećer, alkohol i kofein izbegavate - jer su direktni okidači za PMS. Zamenite to složenim ugljenim hidratima, lisnatim zelenim povrćem voćem i zelenim čajem. Dajte telu 30 dana da se prilagodi, ali primetićete  razliku: čistija koža, manje ste naduti, kosa će vam biti sjajnija, a nokti jači. Prirodna kozmetika doprineće spoljašnjoj lepoti, a zdrava ishrana će potpomući iznutra.

Pilula
Verovatno ste načuli ponešto o tome da neke pilule smanjuju akne i druge simptome PMS-a. Pa, to je istina, ali samo kombinovane kontraceptivne pilule - sa estrogenom i progestinom. Pogotovo kod tinejdžera dolazi do izbijanja akni. Proverite sa lekarom kako bi pronašli pravu za vas.

Oslobodite se boli
Neki tretmani mogu Vam pomoći da se rešite simptoma PMS-a, smanje nadutost i otok. Sledite uputstva za koršćenje tableta protiv boli na kutiji, i izbegavajte ih uzimati duže i na prazan stomak. Takođe, možete ugrejati jastčiće koji će pomoći sa grčevima... Pomoći će još joga, meditacija i masaža. Opustite se uz neko mirisno etericno ulje.

Povezani tekstovi

Srbija - potencijal prirodne kozmetike

Davno su prošla vremena kada su naše majke, bake i tetke u baštici pored ostalog bilja uzgajale i neven,...

29.05.2013.

8 grehova prema koži koje činite nenamerno

Greh broj 1. : NE koristite ulje na licu Da li čim čujete reč 'ulje' preznojite se? Iako Vam možda...

03.06.2013.