Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Sve što niste znali o bademu

11 Novembar 2011
Sve što niste znali o bademu

Među proizvodima prirodne kozmetike Marigold mogli ste primetiti da se više puta pojavljuje bademovo ulje. Zbog toga smo odlučili da vas uvedemo u svet badema i podelimo sa vama nekoliko zanimljivih ali i korisnih informacija o ovom koštuničavom voću.

Jako listopadno drvo, guste krošnje i velikih belih ili ružičastih cvetova potiče iz Persije, odakle se još pre nove ere proširio u Siriju i Grčku. 1325 godine pre nove ere u Tutankamonovoj grobnici pronađeni su plodovi badema, a njegovo antičko poreklo dokazuje se i njegovim spominjanjem u Bibliji. Postoje dve vrste badema: slatki i gorki badem i za svaku se vezuje legenda njegovog nastanka. Smatra se da je slatki badem vezan za legendu o ljubavi između prelepe devojke Felide i njenog voljenog Demofonta. Dok je on bio na putu devojka se od tuge pretvorila u uvelo drvo badema. Vrativši se sa putovanja Demofont je dugo očekivao i tugovao. Najzad su se bogovi smilovali i kad je od tuge obuhvatio uvelo drvo ono je oživelo, olistalo i počelo da otvara prelepe bele cvetove. Za gorki badem se vezuje druga priča. Iz Zevsovog semena rodjen je Agdistis koji je bio hermafrodit. Zbog toga su ga bogovi kastrirali, a na mestu gde su bačene njegove genitalije izraslo je drvo badema, pa odatle i potiče veza badema i seksualne moći bogova sa Olimpa.
Badem sadrži masno ulje, belančevine, šećer, celulozu, sluzi, gumu, amagdalin, etarsko ulje, mineralne materije (K, P, Ca, Mg, Na, Fe, Zn, Mn, Cu i dr.), vitamine (B kompleks, P, PP, C, E, A) i gorke materije. Gorki badem sadrži glikozid amigdalin koji se lako razlaže na glikozu, benzaldehid i jako otrovnu cijanovodoničnu kiselinu.
Badem cveta u februaru ili matru, a lista oko 2 nedelje nakon toga. Cvetovi slatkog badema su beli, a gorkog ružičasti. Plod je koštuničav, elipsično pljosnatog oblika i razlikuje se kod gorkog i slatkog badema. Plod gorkog badema je nešto širi i kraći od ploda slatkog badema.
Badem je vrlo korisno i hranjivo koštuničavo voće. Zbog svojih mnogobrojnih korisnih supstanci koristi se u prehrani ali i farmaceutskoj industriji. Od badema se dobija bademovo mleko i masno ili eterično ulje badema, i kao takav se korsti u prehrani ali i proizvodnji kozmetičkih preparata.

Marigold u svojoj ponudi ima ulje badema koje obiluje svojim pozitivnim svojstvima. Koristi se za masažu i negu svih tipova kože a pogotovo suve i dehidrirane. Pogodan je za negu kože nakon depilacije i za negu nežne kože beba. Takođe, ulje badema može da se koristi za skidanje šminke pa je zbog toga jedan od sastojaka Marigold mleka za čišćenje lica.
Još jedan Marigold proizvod na bazi badema je Hidratantna bademova krema. Ona je namenjena svim tipovima kože a posebno suve. Ova krema je snažan oksidans pa samim tim kožu štiti od preventivnog starenja, čini je elastičnom i čvrstom. Brinući za vašu lepotu i zdrav izgled, Marigold u svojoj ponudi od nedavno ima i Neven u bademu, veoma kvalitetno i lekovito ulje. Neven u bademovom ulju blagotvorno deluje na različita kožna oboljenja. Široku primenu ima u lečenju kože oštećene suncem, kao i opekotina od sunca, jer ima svojstvo regeneracije ćelija kože, zatim zarastanja rana i ožiljaka. Takodje, koristi se i u nezi upaljene kože sklone aknama i bubuljicama, usled njegove sposobnosti da deluje protivupalno i umirujuće. Pozitivne efekte pokazuje i kod tretiranja kože sklone ekcemima i dermatitisu.

Povezani tekstovi

Kako napraviti parfem (uputstvo)?

Sigurno ste mnogo puta maštali o izradi vlastitog parfema. Parfema koji će nositi vaš potpis i koji ćete sami kreirati...

17.10.2011.

Nega ruku iz kuhinje

*Piling sa uljem žutog noćurka: Samleti 25gr badema i pomešati ih sa jednom kasičicom meda. Dobro umešati dok...

15.11.2011.