Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Top 10 eteričnih ulja i njihova primena

01 April 2024
Top 10 eteričnih ulja i njihova primena

U svetu aromaterapije, eterična ulja zauzimaju centralnu ulogu. 

Aromaterapija je praksa koja koristi eterična ulja radi poboljšanja fizičkog, mentalnog i emocionalnog blagostanja. Eterična ulja se dobijaju iz biljaka putem procesa kao što su destilacija, ekstrakcija ili hladno ceđenje i imaju karakterističan miris.

Aromaterapija se smatra holističkim pristupom zdravlju. Ona se fokusira na celokupnu osobu, umesto samo na simptome bolesti. Smatra se da mirisi ulja stimulišu određene delove mozga kontrolišu emocije i raspoloženje.

Mogu imati i fizičke uticaje poput smanjenja stresa, poboljšanja cirkulacije ili olakšavanja simptoma kao što su glavobolja ili nesanica.

Istražili smo kojih je to 10 najpopularnijih eteričnih ulja, kao i načine na koje ih možete koristiti u svakodnevnom životu.

  1. Eterično ulje čajnog drveta

Čajno drvo, poznato po svojim antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima. Smatra se da je ulje najefikasniji preparat za lečenje akni, kao i peruti.

Koristi se i za pripremu različitih preparata za čišćenje kućnih površina. Veoma je učinkovito za eliminaciju insekata, posebno vaši, komaraca i muva.

Stimulativno deluje na rad imunog sistema, ima umirujuće dejstvo i olakšava iskašljavanje. Posebno je učinkovito kod smanjenog imuniteta i umora. 

  1. Eterično ulje nane

Osvežavajuća i stimulativna, nana je savršena za olakšanje mučnine i poboljšanje varenja. Udišite par kapi nane direktno ili je dodajte u toploj vodi za čaj.

Odlična je za masažu stomaka kada se razblaži sa baznim uljem poput kokosovog ulja. Naneto na kožu stvara osećaj hlađenja, ublažava bol i opušta mišiće te je omiljeno za pripremu preparata za masažu sportista. 

Ulje nane prirodan je repelent, pa se koristi za udaljavanje mrava, paukova i komaraca.

  1. Eterično ulje ruzmarina

Ruzmarin je poznat po svojim tonirajućim svojstvima i sposobnosti poboljšanja koncentracije i pamćenja. Njegovom inhalacijom snižava se hormon stresa.

Rastvoreno u biljnom ulju koristi se za masiranje bolnih regija. Na ovaj način olakšava glavobolje i bolove u mišićima i zglobovima.

Ulje stimuliše folikule dlake i mikrocirkulaciju skalpa, te je poželjan dodatak šamponima za rast kose i sprečavanje njenog opadanja.

  1. Eterično ulje lavande

Ulje lavande je jedno od najbezbednijih ulja i može se nanositi direktno na kožu.

Najpoznatije je po svom opuštajućem i umirujućem efektu. Koristi se za suzbijanje nesanice, uznemirenosti, glavobolje, depresije i stresa. 

Inhalacijom ulja smanjuju se respiratorni problemi kod infekcija grla, gripa, prehlada i kašlja. 

Zbog svog specifičnog mirisa, poznato je po sposobnosti da tera komarce i moljce.

  1. Eterično ulje rimske kamilice

Rimska kamilica se najčešće koristi kod smanjenja stresa i nervoze jer poseduje jaka umirujuća svojstva. Posebno je korisna noću, pred spavanje, kako bi nas umirila i olakšala uspavljivanje.

Utiče povoljno kod reume, artritisa i drugih tegoba koje se tiču tetiva i zglobova.

Pogodno deluje na veoma suvu i osetljivu kožu, stanja poput dermatitisa, rozacee, ekcema, psorijaza. Umiruje iritacije, crvenilo, svrab, perutanje.

Top 10 eteričnih ulja i njihova primena

  1. Eterično ulje matičnjaka

Matičnjak ima osvežavajući citrusni miris i koristi se za podizanje raspoloženja. S tim u vezi, korisno je kod anksioznosti, depresije, nesanice, migrena, za poboljšanje pamćenja i koncentracije.

Ima izrazito antimikrobno i antivirusno dejstvo.

  1. Eterično ulje smilja

Smilje deluje protivupalno i ublažava nastanak modrica, ožiljaka, strija, i drugih nepravilnosti. Takođe, njim možemo tretirati i proširene vene, hemoroide ili popucale kapilare.

Veoma je snažan antioksidans, pa efiksano usporava starenje, a bore čini plićim. Jedno je od najpoznatijih preparata za podmlađivanje kože i održavanje mladalačkog izgleda.

Redovnom upotrebom stimuliše se stvaranje kolagena u koži i podstiče njena obnova.

  1. Eterično ulje geranijuma

Geranijum ima prijatan cvetni miris. Pozitivno deluje na simptome PMS-a, menstruacije i menopauze, te je odličan izbor za žene. Ima antibakterijsko, antigljivično i antioksidativno delovanje.

Ulje razblaženo u vodi možete naneti na telo uz pomoć bočice sa raspršivačem, čime ćete sprečiti stvaranje neprijatnih mirisa. 

Razblaženo u biljnom ulju i umasirano na kožu sprečiće nastanak ožiljaka ili tamnih fleka, ali i zaštititi od insekata i umiriti svrab od njihovog ujeda.

  1. Eterično ulje sandalovine

Sandalovina je prirodni afrodizijak i pomaže povećanju libida. 

Podstiče mentalnu bistrinu, pamćenje, pažnju i fokusiranje, te je veoma poželjno imati ga u blizini na radnom mestu ili prilikom učenja. Olakšava opuštanje i smanjuje uznemirenost. 

Ima snažno antiinflamatorno delovanje, te ublažava crvenilo kod ujeda insekata ili kontaktnih iritacija kože. 

  1. Eterično ulje mandarine

Mandarina ima osvežavajući, citrusni miris i koristi se za buđenje apetita, aktiviranje probave, podizanje raspoloženja.

Nakapano u jastučnicu sprečava nesanicu, stres, nervozu i uznemirenost. U kombinaciji sa kremom ili tonikom pomaže kod masne kože i kod otklanjanja akni. Sa biljnim uljima utiče na smanjenje celulita i strija, a u šamponu peruti.

Uz ovih deset dragocenih eteričnih ulja, otvara se svet mogućnosti za unapređenje Vašeg celokupnog blagostanja na prirodan način.

Bez obzira da li ih koristite za aromaterapiju, masažu ili negu, ova ulja su nezamenjiva kada je u pitanju očuvanje ravnoteže tela, uma i duha. Iskoristite snagu prirode i istražite sve što Vam ova magična ulja mogu ponuditi.

Pogledajte celu kolekciju Marigold eteričnih ulja.

Povezani tekstovi

Mladolikost iz prirode: Kako ulje smilja deluje protiv starenja

U današnjem svetu gde se brzina života često odražava na našem izgledu, ljudi sve više tragaju za prirodnim rešenjima koja...

05.03.2024.