Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Zašto zaista morate probati ulje nima | Svi benefiti najlekovitijeg ulja ajurvedske medicine

06 Novembar 2020
Zašto zaista morate probati ulje nima | Svi benefiti najlekovitijeg ulja ajurvedske medicine

Da li znate koje drvo je poznato i kao “prirodna apoteka”? U tom drvetu, poreklom iz Indije, izolovano je više od 140 aktivnih jedinjenja koja, i svi delovi ovog drveta se mogu koristiti u lekovite svrhe. Međutim, najviše korišćeni delovi ove biljke su seme, listovi i kora.

Ulje nima, najpopularniji produkt ove biljke, našao je široku primenu kako u kozmetičkim proizvodima, tako i u medicini, ali čak i u poljoprivredi. Dobija se iz jezgra semena koje može sadržati i do 50% ulja. Dalje u tekstu pročitajte šta su najveći benefiti upotrebe ulja nima.

Ulje nima se u kozmetici koristi za pravljenje sapuna, proizvoda za kosu, a postoje i losioni i kreme sa ekstraktom ove čudesne biljke.

Lekovita svojstva ulja nima

Zbog svogih antivirusnih, antibakterijskih i antigljivičnih svojstava, ulje nima se koristi za lečenje raznih kožnih problema kao što su alergije, svrab, psorijaza, ekcemi itd. Takođe, korisno je i za brže zarastanje rana, manjih posekotina, opekotina i modrica.

Svoju primenu pronalazi i u nezi kože glave. U kombinaciji sa kokosovim ili susamovim uljem predstavlja odličan preparat za borbu protiv peruti, vaški, ali i svraba, krastica i suvoće kože glave.

Nega kože uljem nima

Takođe, ulje nima može biti veoma korisno za negu lica tako što hidrira suvu kožu i daje joj neophodnu vlažnost i elastičnost. Zbog svog antibakterijskog svojstva podjednako prija i masnoj koži jer čisti toksine iz pora i time sprečava širenje akni i bubuljica.

Problem akni je vrlo često složen medicinski problem i nije lako ustanoviti pravi tretman za lečenje ovog problema. Iskustvo je pokazalo da ulje nima efikasno kontroliše štetne bakterije koje izazivaju infekcije, kao i da umanjuje upalu koja dovodi do bola prilikom dodira, crvenila i otoka.

Ulje nima kod psorijaze i ekcema

Kod problema sa ekcemom, karakteristično je da koža puca, svrbi i ljuspa se, što dovodi do prodora bakterija u kožu i ubrzavanja rasta ekcema. Ulje nima sa svojim antiupalnim svojstvima usporava infekciju i iritaciju, smanjuje crvenilo i definitivno donosi olakšanje, a sve to uz pomoć prirodnog anti histamina kojeg sadrži u sebi. Kada se ulje nima koristi u kombinaciji sa drugim preparatima, dodaje se količina od 2 do 10 procenata od ukupne smese u koju se dodaje. I u kupku se može dodati nekoliko kapi ulja nima kako bi se bolje hidrirala koža zahvaćena ekcemom.

Ljudi koji pate od psorijaze vrlo rado koriste ulje nima za ublažavanje simptoma. Iako ne može da izleči ovu bolest, ulje nima može da minimalizuje razvoj simptoma. Ovo ulje sadrži supstance koje vlaže i omekšavaju kožu, pa ne dolazi do iritacije, svraba i pucanja kože, a ukoliko je već došlo do pucanja, ulje nima štiti od infekcija.

Osim što ima pozitivno dejstvo na tkiva i organe, jača i imuni sistem. Preporučuje se i ljudima koji se često nalaze u stresnim situacijama.

Svoju primenu ulje nima nalazi i u baštovanstvu gde je poznato i cenjeno kao bezbedan i efikasan insekticid. Zatim u nezi kućnih ljubimaca, ali i u poljoprivredi, gde se koristi u zaštiti bilja.

Imajući u vidu sve ovo, zaista ne čudi da ovu biljku smatraju čudesnom. Svako od nas može pronaći primenu ulja nima za svoje potrebe. Ono što je bitno jeste da izaberete kvalitetan proizvod od nima, kakav zasigurno jeste prirodno Marigold ulje nima.

 

Povezani tekstovi

Kako usporiti starenje kože | Korisni saveti i trikovi za mladalački izgled kože

Jasno je da još uvek nije izmišljen čarobni eliksir mladosti koji bi potpuno zaustavio starenje kože. Gubljenje tonusa i elastičnosti...

05.10.2020.

Eterično ulje đumbira - Najbolje iz prirode za naše zdravlje

Za retko koju biljku vlada tako jednoglasno mišljenje da je izuzetno korisna kao za đumbir. Mnogobrojni su benefiti koje đumbir...

23.12.2020.