Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Zlatna tečnost: Arganovo ulje za kosu i kožu

23 April 2024
Zlatna tečnost: Arganovo ulje za kosu i kožu

Arganovo ulje, dragocena tečnost koja je osvojila srca mnogih ljubitelja prirodne kozmetike, nije samo proizvod, već i deo bogate tradicije i kulture Maroka. 

Izvorno poznato kao “zlatna tečnost Maroka”, ovo ulje dobija se iz plodova arganovog drveta(Argania spinosa), koje raste uglavnom na jugozapadu Maroka, u području poznatom kao Arganeraie. 

Ova regija, dom je retkom i značajnom arganovom drveću, te je 2001. godine proglašena svetskom baštinom od strane UNESCO-a. 

Kako se dobija Arganovo ulje?

Da bi se dobilo arganovo ulje potrebno je da ubrani plodovi biljke argan prođu kroz dugotrajan proces koji zahteva strpljenje i veštinu.

Prvo, odvaja se meso od koštica. Koštice sadrže orašasto jezgro iz kojih se dobija ulje. Postoji tradicionalni način i moderni način ekstrakcije ulja iz koštice.

Tradicionalni način dobijanja ulja argana
Žene iz lokalnih zajednica ručno razbijaju koštice argana kako bi izdvojile orašasta jezgra. Ova jezgra se zatim melju u pastu koja se ručno gnječi kako bi se izvuklo ulje. Ovaj proces zahteva veštinu i pažnju, ali rezultira visokokvalitetnim uljem bogatim hranljivim materijama.

Moderan način dobijanja ulja argana
U savremenijim metodama, koštice se mehanički melju kako bi se izdvojila ulja.

Upotreba Arganovog ulja

Arganovo ulje je postalo popularno zbog svojih brojnih koristi za lepotu, a posebno je poznato po svojoj sposobnosti da hrani kosu, kožu, telo.

  • Arganovo ulje za kosu

Jedna od najpoznatijih primena arganovog ulja je njegova upotreba za kosu. Ovo ulje je bogato hranljivim sastojcima poput vitamina E, masnih kiselina i antioksidanata, što ga čini savršenim tretmanom za suvu, oštećenu ili beživotnu kosu. 

Nanesite nekoliko kapi arganovog ulja na vlažnu kosu nakon pranja kako biste je nahranili i omekšali. Može se koristiti i kao tretman pre spavanja tako što ćete ga ravnomerno rasporediti po kosi i ostaviti preko noći. Redovna upotreba arganovog ulja može doprineti jačanju kose, smanjenju lomljenja i obnavljanju sjaja.

  • Arganovo ulje za kožu

Osim što je blagotvorno za kosu, arganovo ulje takođe ima čaroban učinak na kožu. Zahvaljujući svojim hidratantnim i antioksidativnim svojstvima, arganovo ulje dubinski hrani kožu, čineći je mekom, glatkom i hidriranom. 

Može se koristiti kao dnevna hidratantna krema, posebno za suvu ili osetljivu kožu, ali i kao tretman za negu kože nakon sunčanja ili depilacije.

  • Arganovo ulje za telo

Nemojte zaboraviti na ostatak tela! Arganovo ulje može biti divan tretman za celo telo, posebno za suvu kožu na laktovima, kolenima i petama. Može pomoći i u hidrataciji i obnavljanju noktiju, čineći ih jačim i manje sklonim lomljenju.

Kako se koristi Arganovo ulje

Ovo čisto ulje argana može se koristiti samostalno ili kao dodatak drugim proizvodima za negu. Nanesite nekoliko kapi na dlanove i lagano umasirajte na željeno područje dok se potpuno ne upije. 

Za kosu, možete ga koristiti kao tretman za kosu pre ili posle pranja, ali i dodati nekoliko kapi u svoj šampon ili regenerator za dodatnu hidrataciju i sjaj.

Arganovo ulje iskustva

Veliki broj korisnika širom sveta dele svoja pozitivna iskustva sa arganovim uljem. Mnogi su primetili poboljšanja u teksturi kose, hidrataciji kože i opštem izgledu nakon redovne upotrebe ovog čarobnog ulja. Njegova blaga formula čini ga prikladnim za sve tipove kože i kose, bez obzira na godine ili pol.

Uz toliko koristi i primena, arganovo ulje zasluženo nosi epitet "zlatna tečnost". Njegova moćna svojstva za negu čine ga nezaobilaznim dodatkom u svakodnevnoj rutini lepote za one koji teže prirodnoj i efikasnoj nezi. Bez obzira da li ga koristite za kosu, kožu ili telo, arganovo ulje je pravo blago iz prirode koje će vašu lepotu podići na viši nivo.

Povezani tekstovi

Top 10 eteričnih ulja i njihova primena

U svetu aromaterapije, eterična ulja zauzimaju centralnu ulogu.  Aromaterapija je praksa koja koristi eterična ulja radi poboljšanja fizičkog, mentalnog i emocionalnog...

01.04.2024.