Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Značaj prirodnih putera u nezi kože

11 April 2023
Značaj prirodnih putera u nezi kože

Prirodni kozmetički puteri se dobijaju iz različitih prirodnih sirovina kao što su semenke, jezgra, zrna i orašastih plodova. Puteri su čvršći od krema ili losiona zato što ne sadrže vodu. Samim tim što ne sadrže vodu, prirodnim puterima nisu potrebni sintetički konzervansi da bi bili stabilni.

Značaj prirodnih putera u nezi kože je zato veoma velik. Prirodni puteri se mogu koristiti u nezi kože, lica i tela, samostalno ili kao deo nekog proizvoda poput krema, losiona, melema, balzama, sapuna,... i mnogih drugih.

 

Sastav i upotreba prirodnih putera u nezi kože

Osnovni sastojci većine prirodnih putera čine: esencijalne masne kiseline, vitamini, proteini, minerali, antioksidanti, polifenoli, fitosteroli i tokoferol.

Svaki prirodan puter ima jedinstvenu kombinaciju sastojaka koja ih čini unikatnim, kako u obliku tako i u funkciji. Ono što je zajedničko za sve prirodne putere jeste njihovo svojstvo  omekšavanja i rastvaranja, tako da imaju široku primenu. Mogu se koristiti za masažu, omekšavanje, ublažavanje, čišćenje, hidrataciju, zaštitu…. različitih delova kože celog tela. Svi prirodni puteri mogu da se nanose direktno na kožu. Zbog što boljeg upijanja idealno je da se nanose na vlažnu kožu posle tuširanja ili pred spavanje, kako bi tokom noći koža mogla bolje da se ishidrira. Zbog sadržaja masnih kiselina, prirodni puteri se nalaze u čvrstom stanju kada su na sobnoj temperaturi. U kontaktu sa toplotom kože oni se tope i brzo prodiru u duboke slojeve kože, ostavljajući je mekom i glatkom. Prirodni puteri su često jako koncentrovani tako da ne treba preterivati u količini proizvoda prilikom nege kože. Obično je dovoljna količina “zrna graška” za tretiranje pojedinih regija. Ako treba, lakše je dodati još putera nego preterati u startu sa količinom. Kvalitet samih putera može se utvrditi po aromi, metodi dobijanja samog putera, konzistentnosti ili mogućnosti upijanja…

 

Najbolji prirodni puteri u nezi kože

Prirodni puteri sadrže mnogobrojne hranljive sastojke što ih čini idealnim negujućim i anti - age proizvodima. Hranljivi i regenerativni prirodni puteri doprinose dubokoj hidrataciji kože lica i tela. U našoj ponudi možete pronaći sledeće prirodne putere:

 

  • Puter Neven je namenjen za negu suve i zrele kože, te kože sklone ekcemima i dermatitisu. Ima jako regenerišuće dejstvo.

 

  • Puter Smilje je koncentrovan puter za negu suve i zrele kože. Puter od smilja stimuliše obnovu ćelija kože, hidrira je i čini mekanom i glatkom. Regeneriše umornu i oštećenu kožu. Ima izraženo anti - age dejstvo.

 

  • Shea butter organski nerafinisani je prirodan puter širokog spektra delovanja. Ima izražen orašasti miris. Žene Afričkog kontinenta ga vekovima koriste u nezi kože i kose. Neki zaljubljenici u prirodnu kozmetiku zovu ga “superhranom” za kožu.  Bogat je vitaminima tako da poboljšava teksturu i ton kože. Ublažava izgled postojećih bora i tamnih fleka i ožiljka. Jača i zateže kožu i štiti je od iritacija, osipa i alergena. Štiti kožu od spoljašnjih uticaja, hidrira je i sprečava gubitak vlage iz kože. 

 

  • Kakao puter nerafinisani je prirodan puter koji već svojom divnom aromom osvaja na prvo mazanje. Čokolada za našu kožu. Dobija se iz semena kakaovca i ima mekanu, somotsku teksturu.  Bogat je antioksidansima koji kožu štite od uticaja slobodnih radikala i prevremenog starenja kože. Izuzetno hidrira kožu i sprečava gubitak vlage tako da je idealno sredstvo nakon dugog leta i izlaganja suncu ukoliko želite da sprečite perutanje i dehidriranost kože.

 

  • Shea butter rafinisani je puter koji ima kremastu strukturu i namenjen za negu osetljive kože. Ne izaziva alergije i odlično je sredstvo za tretman kože sa strijama i ožiljcima. Ima veliku regenerativnu moć pa se preporučuje za negu kože nakon izlaganja suncu jer pomaže u njenom oporavku.




Povezani tekstovi

Uljani serum smilja za lice

Ukoliko želite da Vaša koža bude zdrava,vitalna i blistava u svakom životnom dobu onda serum treba da predstavlja nezaobilazan korak...

06.03.2023.

Ruža u prirodnoj kozmetici

Ukoliko razmisljamo o lepoti, kozmetici i cveću ruža je sigurno jedan od prvih cvetova koji bi nam pao na pamet....

28.06.2023.