Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Neven – cvet nege i lepote

15 Mart 2016
Neven – cvet nege i lepote

Neven je cvet koji potiče iz Indije, a već vekovima nas širom sveta zavodi svojim lepim izgledom, ali nas isluži i kao lek, kao i sredstvo koje bi trebalo da biramo kada je nega lica u pitanju. Boja latica kreće se od svetlo žute do jarko narandžaste. Razgaranat je, jakog mirisa, a dostiže visinu do 50 centimetara. S obzirom na pozitivna dejstva koja ima na zdravlje, koristi se cela biljka, dakle i cvetovi i listovi i stablo. Proleće nam se bliži, pa je vreme da se prisetimo ovog dragog cveta, koji svoju lepotu pokazuje od maja do pozne jeseni.

Lekovitost nevena

Lekovitost nevena leži u njegovim sastojcima, kao što su tanin, hlorofil, protein, etarska ulja, flavonoid i mnogi drugi. Koristi se za tretmane akni, astme, opekotina, herpesa, različitih upala i tako dalje. Spisak je zaista dug. Od ovog cveta pripremaju se različta ulja i kreme, kao i čajevi i tinkture. Ipak, važno je znati da je potreban oprez ukoliko ga samostalno berete i pripremate. Ukoliko niste stručni, obavezno se posavetujte sa osobama koje znaju kako ovaj cvet deluje, kao i sa lekarima. Iako se veoma lako podnosi, odnosno ne izaziva nuspojave, treba znati kako se pripremaju prirodni preparati.

Nega

Neven je izuzetna biljka, kada je nega lica u pitanju. Blagotvorno deluje, tako što kožu čini mekom i mladalačkom. Ukoliko želite da napravite melem, potebni su vam: šaka cvetova, 100 ml maslinovog ulja i 20 grama pčelinjeg voska. Neka cvetovi stoje 20 minuta u zagrejanom ulju, pa ih procedite kroz gazu. Potom zagrejte vosak, pa i njega dodajte. Držite u čistim teglicama u frižideru. Ukoliko želite, vosak i ulje možete da zamenite svinjskom mašću. Takođe, ukoliko želite masku za lice od nevena, pomešajte kašičicu ove tinkture sa dva žumanceta. nanesite, sačekajte 15 minuta, pa isperite. Koža će biti umirena. Za suu kožu odaberite ulje od nevena, koje možete da kupite u apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Neven je odličan i za negu celokupnog tela. Štiti ćelije kože, neguje je i daje joj mekoću. Možete da napravite kremu, tako što ćete oko 300 grama svežeg cveta propržiti na 500 grama masti.

Cvetni aranžmani

Ukoliko imate ovu biljku u svojim saksijama ili u dvorištu, svesni ste koliko je dekorativna. Upravo zbog toga može da bude vaš izbor kada su cvetni aranžmani u pitanju. Njegova boja simboliše radost, prijateljstvo, energiju, toplinu. Odličan je izbor kada nekoga želite da obradujete. Takođe, može da bude i deo bidermajera, venčića za kosu ili cvetića za kićenje gostiju. Osim lepote, oduševiće zvanice i svojim mirisom.

 

Povezani tekstovi

KAKO UKLONITI FLEKE SA LICA OD BUBULJICA PRIRODNIM PUTEM

Bubuljice su veliki problem kod osoba u adolescentskom periodu. Kada osoba izađe iz puberteta bubuljice se obično povlače sa lica,...

18.02.2016.

Prolećna nega lica

Sunčani dani konačno su tu! Možemo da uživamo u lepom vremenu i da se prepustimo uživanju! Ono što možemo nazvati...

06.04.2016.