Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Neven kao lek i melem

28 Decembar 2010
Neven kao lek i melem

Dragi ljubitelji Nevena,
danas ću Vam pisati o nevenu kao leku i melemu. Još od davnina on je bio sinonim za lečenje bolesti kože i organa za varenje, pa ga i danas smatraju važnim lekovitim biljem. Ovaj prelepi cvet ima razgranatu, uspravnu, dlakavu stabljiku, duguljaste listove i narandžastožute cvetove. Raste i uzgaja se u baštama, ali se može pronaći uz puteve i plotove.

Cvetovi se beru u junu i julu, a suše se na toplom i prozračnom mestu. Kada ih sakupljate, birajte one jarko narandžaste i debele, kako bi što duže sačuvali svoju prirodnu boju.
Zahvaljujući bogatom sadržaju flavonoida, karotinoida, saponina, polisaharida i eteričnih ulja, neven se smatra gotovo univerzalnim sredstvom za rešavanje kožnih problema. Za pripremu lekovitih napitaka i melema obično se koriste latice jer obiluju etarskim uljima, taninom, šećerom, likopenom, proteinima, kalendulinom, gorkim supstancama, mineralima, kalijumom i sumporom.
Ako bi se osvrnuli na narodnu medicinu, neven deluje tako što pospešuje znojenje, pojačava izlučivanje mokraće, umiruje grčeve creva, želuca i glatkih mišica, uravnotežuje mesečni ciklus. Leči i bolesti živaca, želuca, jetre i žuci, a najdelotvorniji je za lečenje oboljenja kože.
Zahvaljujući karakterističnom aromatičnom mirisu, cvetovi nevena imaju moć da rasteraju insekte i biljne štetočine. Zbog toga se često i sade u baštama. Sada ću sa Vama podeliti neke od recepata

PROVERENI RECEPTI

1. Čaj za ublažavanje PMS-a
Osim kao lek za želudac, narodna medicina koricu cimeta koristi kao sredstvo protiv prejakih i bolnih menstruacija.
Recept:
Cimet sa medom
- 1 cm korice cimeta
- 3 dl vode
- kašičica meda
Zdrobljenu koricu cimeta preliti provrelom vodom pa pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Tečnost procediti, zasladiti medom i uzimati 2-3 puta na dan.
 

2. Čaj za izbacivanje tečnosti
Izmešajte iste količine nevena, zove, lipe, crnog sleza i lavande. Dve kašičice mešavine prelijte sa dve šolje vrele vode, pustite da odstoji pet minuta, procedite i pijte dva puta dnevno.

 3. Opekotine
* Posledice nekontrolisanog izlaganja suncu ublažićete uz pomoć obloga od nevena.
Recepti:
- u litri vode deset minuta kuvati 2 šake svežih ili suvih cvetova nevena. Kad se tečnost ohladi, njome natopiti gazu i naneti je na bolno mesto. Neven pomaže obnavljanju kože, a deluje i kao prirodan antibiotik.
- ružine latice potopite u prirodno sirće pa ih polepite na opekotine (sirće rashlađuje, a latice umiruju bol).
- Ulje kantariona ili pripravci na bazi ulja kantariona koriste se kod opekotina.


4. Lečenje posekotina : kašika suvih latica na šolju vrele vode, pustiti da odstoji deset minuta.  Tečnosti natopiti čistu tkaninu i stavljati kao oblog na ranu.Dok pri ubodu insekta, najbolje je utrljati sveži sok biljke nevena.

Toliko od mene ovog puta... Sledeći put ću podeliti još neke recepte sa Vama i tako Vas uputiti u tajni svet ove divne biljke...

Vaš Marigold.

Povezani tekstovi

Argan - drvo života

Argan ili Arganila spinosa je drvo koje dobro podnosi visoke temperature i sušu i raste samo u jugozapadnom delu Maroka....

28.12.2010.

Dejstva nevena

Dragi ljubitelji nevena, u današnjem postu ću Vam pričati još malo o dejstvima, kao i istoriji nevena. U starom...

28.12.2010.