Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Biljna ulja

28 Decembar 2010
Biljna ulja

Dragi ljubitelji Nevena,  danas ću Vam pisati o biljnim uljima. Biljna ulja prijaju našem  telu, ona hrane i  hidratiziraju  našu kožu. Opuštaju nas čineći kožu mekšom i zdravijom. Pružajući nam osećaj opuštenosti i svežine. Veoma su lepog mirisa, deluju blago i umirujuće. Ona ujednačavaju vlažnost kože, deluju regenerativno i usporavaju njeno starenje. Sadrže prirodne sastojke sa vitaminom A, i pre svega vitaminom E. Štite kožu od raznih uticaja, deluju lekovito i smirujuće na sve  upale. Sastojci ulja prodiru u kožu i potpomažu njenu lepotu i zdravlje, kao i  u svojoj prirodnoj zaštitnoj i odbrambenoj funkciji.
Sigurno se pitate koliko u stvari ima vrsta biljnih ulja?
Iz mnoštva predstavićemo vam neka od njih: ulje žutog noćurka, susama, nevena, ruže i lavande.
Žuti noćurak stigao je iz južne Amerike na sever, na istočnu obalu Kanade. Bio je popularan već među Indijancima, izmedu ostalog, u lečenju kožnih bolesti i zalečivanju rana, a koristio se kod astme, prehlada i gripe.
Susamovo ulje se dobija se iz semenki biljke susam. Prijatnog je ukusa i mirisa, i svetlo žute je boje. Sadrži vitamine A, B1, B6 i E. Sadrži antioksidanse sezamola. Susamovo ulje pogoduje suvoj koži i problemima kao što su psorijaza i ekcemi.
Ulje nevena vrlo lekovito deluje na sve tipove kože. Regeneriše kožu, smiruje upalne procese, ubrzava zaceljivanje rana i opekotina. Ulje nevena se koristi za negu suve i oštecene kože.
Esencijalno ulje ruže, „kraljice cveća”, najskuplje je na svetu, jer da bi se dobio samo jedan litar ulja potrebno je upotrebiti 4 tone ružinih latica. Gusto je i sporo isparava, pa se koristi za smirenje i opuštanje. Osim velike primene u kozmetičkoj industriji, posebno za izradu parfema, etarsko ulje ruže je i dobar antiseptik. Smiruje kožne infekcije i odlično je za održavanje kože mladolikom.
Lekovito delovanje eteričnog ulja lavande poznato je vekovima. Izvanredno se meša sa drugim eteričnim uljima, pa je neizostavno u mirisnim kombinacijama i parfemima. Ulje lavande deluje smirujuće, opuštajući psihičku i emocionalnu napetost. Odličan je antiseptik, izvanredno deluje kod problema kože: apscesa, akni, celavosti, malih rana, opekotina, konjuktivitisa, dermatitisa, ekcema.  Toliko od nas ovaj put.

S ljubavlju,
Vaš Marigold.

Povezani tekstovi

Nega usana

Dragi ljubitelji nevena, vaša koža nije naročiti obožavalac zimskog doba. Napolju ste izloženi hladnom zimskom vazduhu, a unutra, u...

27.12.2010.

Bademovo ulje

Dragi ljubitelji nevena, danas ću Vam pisati o biljci koja ima mnoga lekovita svojstva, a koja se koristi i u...

28.12.2010.