Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Zašto je čokolada dobra za vas

17 Jun 2013
Zašto je čokolada dobra za vas

Čokolada o kojoj vam mi danas pišemo nije bilo kakva, niti mislimo na kremaste nugat čokolade. Čokolada o kojoj mi pričamo je ona gorka čokolada sa malim procentom šećera, a velikim procentom kakaa.

Ne samo za nepce, čokolada je postala trend i u kozmetici te sve češće i češće možete čuti za termine kao što su "masaža sa čokoladom", " buter za telo sa čokoladom", "krema za lice sa čokoladom" itd.

Sam miris čokolade nas čini srećnima, nepce počinje da oživljava, i nije samo mit da nas čokolada čini srećnima.

Evo nekoliko razloga zbog treba jesti čokoladu (umereno i odgovarajuću vrstu):

1. Pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Ukoliko ste pod stresom ili vas očekuje neka stresna situacija, slobodno pojedite nekoliko kockica čokolade. Flavanoli koji se nalaze u zrnima kakaoa pomažu proizvodnji aztonog oksida koji pomaže u elastičnosti krvnih sudova, odnosnu i njihovoj dilataciji. Istraživanja su otkrila da flavanol u čokoladi na kraći rok može znatno da utiče na smanjenje krvnog pritiska.

 

2. Pomaže vam da ostanete pametni. šolja tople čokolade bogate visokim procentom kakaa, učiniće da vaše moždane ćelije ostanu vitalnije. Redovnim konzumiranje jedne doze dnevno kod učesnika analize starijih od 70 godina, donela je već vidljive efekte nakon osam nedelja.

 

3. Neće vam pokvariti ten. Mit je da čokolada izaziva akne! Zanimljivo je to da, i mlečna i gorka čokolada imaju približno isti nizak glikemijski indeks, te ne utiču na razvoj akni. Akne se dobijaju od složenih ugljenih hidrata, ne od čokolade!

 

4. Čokolada može da vas zaštiti od srčanog i moždanog udara. Istraživanja Kembridž univerziteta su zaključila da osobe sa pojačanim unosom čokolade smanjuju mogućnost od srčanog udara za 37% a moždanog za 23%. Ovo "redovno konzumiranje" se odnosi na količino od 63g nedeljno. Pravilo što više- ovde ne važi.

 

5. Čokolada je dobra za kosti.  U ovom slučaju se radi o slađim čokoladama sa manjim procentom kakaoa kao što je na primer bela čokolada. Bela čokolada će vam dati odličan procenat unosa kalcijuma koji je jako važan za koštanu masu.

 

6. Pomaže u PMS-u. U čokoladi se nalazi magnezijum koji smanjuje grčeve, bolove i nadutost. Međutim, ukoliko preterate sa količinom, možete postići kontra-efekat. Zadržite se na samo nekoliko kockica dnevno!

 

7. Povećava želju za seksom. Dok jedemo čokoladu, aktiviramo veće lučenje serotonina u organizmu, te nas on čini srećnima i opuštenijima. Ovo je verovatno najveći razlog zbog kojeg se i javlja pojačana želja za aktivnostima u seksu. Ukoliko ne znate šta da poklonite za godišnjicu braka, rođendan ili Dan Zaljubljenih, onda je tabla kvalitetne čokolade pravi izbor.

 

Ukoliko želite da napravite domaću masku za lice a da pri tom uživate u mirisu čokolade, onda rastopite par kockica gorke čokolade i dodajte joj maslinovo ulje. Kada bude mlaka, nanesite je na lice i ostavite neko vreme da odstoji, nakon toga je uklonite mlakom vodom.

O ostalim tehnikama masaže čokolade, slobodno se raspitajte u kozmetičkom salonu.

Povezani tekstovi

5 najbitnijih tretmana koje MORATE uraditi pred leto

Jeste li spremni? Kada pomislite o spremanju za leto, da li su Vam na umu beskonačni dani u teretani? Ili...

17.06.2013.

Tradicionalno ulje za sunčanje

Napunite flašu otprilike 60-70 odsto tim sadržajem, a potom nalite do vrha maslinovim uljem. Mešavina se ostavi na suncu...

23.06.2013.