Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

13 navika zbog kojih vam nastaju bubuljice - i danas! 1. deo

19 Maj 2013
13 navika zbog kojih vam nastaju bubuljice - i danas! 1. deo

Uvideti problem je već pola rešenja, a mi smo za Vas izdvojili 13 najčešćih navika koji Vam uzrokuju ove probleme.

Navika br. 1: Korišćenje šminke koja uzrokuje iritaciju
Postoje određeni sastojci koji vrebaju u šminci, kremama za sunčanje koji prosto žele da izbiju napolje. To ne znači da trebate da se odreknete svega, a pogotovo ne tretmana sa SPF kremama, ali pazite na etikete na proizvodima. Izazivači akni su:
- Veštačka boja - Potražite FD&C u listi sastojaka,što znači da proizvod ima veštačku boju. To može da iritira kožu, a pogotovo ako se nalazi u rumenilu ili karminu.
- Lanolin - To je fensi naziv za ovčji loj, i iako je dobar za suvu kožu, nikako nije dobar za kožu podložnu bubuljicama.
- Mineralna ulja - stvaraju tanak film na koži, ali i zarobljava mrtve ćelije kože i
bakterija (osnovne uzroke akni), a mogu Vam se svoriti i sitna bela ispupčenja po koži.
- Petrolej - iako je ovo ulje, pogađate da nam to ne treba.
- Isoprpyl Mystrate - Ovo može da učini da Vam koža izgleda manje masno, ali pošto zapušava pore, izaziva pravu iritaciju kože.
- Veštački mirisi - mogu da iritiraju osetljiviju kožu, i pokušajte da koristite što više
proizvoda bez njih. Umesto toga, odaberite eterična ulja i dodajte par kapi u Vašu kremu.

Navika br.2: Isušivanje lica
Izvlačenje svog ulja i vlažnosti iz kože, je sigurna prečica do iritacije kože. Iako može izgledati kao dobra ideja da se koža isuši sa sapunom, sredstvom za čišćenje na bazi alkohola i tonera, kao i da se uštedi na hidratantnim kremama - Vaša koža je ipak kompilkovanija od toga.
Isušivanje kože će dovesti do toga da ona sama proizvodi više ulja. Pokušava i prirodno da se ispravi - ako je suva, pokušaće da izbalansira situaciju, i tako se nastavlja začarani krug.
Umesto toga, budite nežni prema koži. Koristite blagi tonik za čišćenje lica, kao i
prirodno mleko za čišćenje lica. Koristite prirodne kreme  prilagođene Vašem tipu kože.

Navika br. 3: Pritisak (bukvalno)
šta je tačno pritisak koji izaziva akne? To je kako i zvuči: pritisak od naslonjenog mobilnog telefona, instrumenta ako svirate, ili ako se naslanjate na dlan dok gledate TV ili ste za računarom. Ovaj pritisak ne samo da izlaže kožu velikom broju bakterija, nego ih izaziva da izađu na površinu.
Rešenje je da prestanete stavljati predmete pune bakterija na kožu. A ako to ne možete, makar ih redovno čistite i održavajte.

Navika br.5 Pritisak (figurativno)
Svesni ste već da stres Vam uzrokuje lupanje srca, grčeve u stomaku i ostavlja Vam bore - ali da li ste znali i da povećanje hormona izaziva bubuljice? Tako tužno... I što je najlošija vest, neće magično nestati samo ako poželimo. Ali možete se više upuštati i pokušati preskočiti dramu. Možda neko letovanje u Grčkoj? Vikend u Istanbulu?

Navika br. 6: Prljav veš
Menjanje posteljine nekad tako nervira, ali to može uzrokovati Vaše bubuljice. Oko 8 sati Vam lice leži na jastičnici, a ako nije čista, vi se u stvari valjate u gomili mrtvih ćelija i bakterija. To se odnosi i na peškire - u vlažnim uslovima se bakterije brže množe, pa i njih redovno menjajte.
Stručnjaci predlažu menjanje jastučnice jednom ili dvaput nedeljno, i svakodnevno menjati peškir. Ako koristite omekšivače, proverite da li imaju nešto od sastojaka iz Navike broj 1.

Navika br. 7: Proizvodi za kosu
Mnogi ljudi ne razmišljaju kako i proizvodi za kosu mogu izazvati akne, ali realnost je da Vaša kosa dodiruje Vaše lice. I osim ako ne perete kosu svaki dan pre spavanje, sve se prenosi na jastučnicu.
Proizvodi sa uljima i silikonom će začepiti pore, pa ako volite da nosite puštenu kosu, izbegavajte proizvode sa ovim sastojcima.

Pratite nas i uskoro pročitajte ostale navike koje Vam uzrokuju ove muke, koje nikako nisu slatke...
 

Povezani tekstovi

Mapiranje lica: Bubuljice govore o Vašem zdravlju

Svaki deo odražava različite delove Vašeg unutrašnjeg zdravlja, pa ih uz pomoć bubuljica možete prepoznati. Pa, da vidimo... Zone 1 & 3:...

09.05.2013.

13 navika zašto Vam nastaju bubuljice - i danas! 2. deo

Navika br. 7: Korišćenje prljavih četkica za šminku Okej, marljivo ste proverili nalepnice na svim proizvodima šminke koje imate, i...

19.05.2013.