Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Biljna ulja za lice - Kako se koriste i koje je pravo za vas

28 April 2020
Biljna ulja za lice - Kako se koriste i koje je pravo za vas

Biljna ulja od davnina se koriste u nezi kože lica i tela, a čine i osnovu svih preparata namenjenih redovnoj nezi. Dobijaju se ceđenjem plodova ili semenki biljaka, ali kao biljna ulja često podrazumevamo i macerate pripremljene potapanjem biljke u osnovno ulje.

Biljna ulja za lice sadrže važne elemente

Biljna ulja za lice čine pravu magiju, jer je njihov sastav bogat različitim nutrijentima koji povoljno utiču na kvalitet kože. Pre svega tu su antioksidansi, koji jačaju odbrambenu moć kože i štite je od nepovoljnih spoljašnjih uticaja koji dovode do njenog ubrzanog starenja. Takođe, biljna ulja za lice sadrže i esencijalne masne kiseline, kao i različite vitamine, neophodne za blistav izgled kože, ali i njenu čvrstinu i elastičnost.

Kako biljna ulja pomažu koži?

Za razliku od parafinskih i silikonskih ulja, biljna ulja penetriraju, odnosno prodiru u kožu i hrane je iznutra. Dakle, ona na površini kože ne ostavljaju kontinuirani film, već je on isprekidan i omogućuje da koža obavlja normalne metaboličke procese, bez osećaja težine.

Takođe, biljna ulja za lice pomažu da se obnovi zaštitni sloj kože i na taj način pomažu da ona bude dovoljno hidrirana, gipka i sveža.

Kako se koriste biljna ulja za lice?

Biljna ulja za lice mogu se koristiti na nekoliko različitih načina, a svaki od njih delovaće blagotvorno na kožu, bez obzira na njen tip i stanje. Važno je samo da odaberete pravo ulje za sebe: po mogućstvu hladno ceđeno i nerafinisano, a obavezno u skladu sa potrebama i osobinama vaše kože.

Najčešće biljna ulja za lice koristimo kao zamenu za redovnu noćnu ili dnevnu kremu. Tada je važno ulje nanositi na blago vlažnu kožu, da bi se bolje upilo u dublje slojeve kože. U tom slučaju, najbolja opcija je ulje nanositi u kombinaciji sa hidrolatom i tada se dobija pun efekat oba preparata. Takođe, biljno ulje može se aplikovati i preko hidrirajućeg seruma, što će poboljšati njegovo delovanje sprečavanjem isparavanja vlage sa površine kože.

Pored toga, biljna ulja za lice se mogu koristiti i za pripremu maski, tonika i drugih preparata za negu. Veoma malom količinom biljnog ulja možete obogatiti svaki preparat koji nanosite na lice i na ovaj način mu pomoći da ostane duže mladoliko i jedro.

Kako odabrati biljno ulje za svoj tip kože?

Iako su veoma moćna i delotvorna, biljna ulja treba pažljivo birati u zavisnosti od potreba vaše kože i njenog tipa i stanja. Evo i kratkog uputstva i smernica koje trebate da pratite kada birate biljno ulje za svoje lice:

Biljna ulja za masnu kožu lica

Iako zvuči neverovatno da je poželjno ulje naneti na već masnu kožu - verujte da je ovo odlična opcija. Naprimer, ulje jojobe najsličnije je našim prirodnim masnoćama na površini kože. Kada ga nanesete na masnu kožu, ona dobija informaciju da na površini već ima dovoljno loja i tako smanjuje njegovo lučenje.

Takođe, arganovo ulje takođe može biti dobar izbor, jer je reč o tzv. "nemasnom ulju" koje lepo hidrira kožu, ali ne ostavlja film na njenoj površini.

Biljna ulja za suvu kožu lica

Kod suve kože svakako je logično da se koriste biljna ulja za lice. Ona sasvim lako rešavaju perutanje, svrab, zatezanje nastale usled nedovoljnog lučenja lojnih žlezda i suvoće kože. U tom slučaju, možete se odlučiti za ulje žutog noćurka , nevenovo ulje ili ulje ricinusa .

Biljna ulja za zrelu kožu

Kako biljna ulja imaju sposobnost da štite kožu od nepovoljnih uticaja i usporavaju njen proces starenja, savršeni su izbor za negu zrele kože.

Ulje divlje ruže sadrži važne vitamine, a kožu dubinski hidrira, revitalizuje i regeneriše. Takođe, stimuliše njenu proizvodnju kolagena, što je ključno u održavanju dobrog tonusa kože. Ujedno, ulje divlje ruže dobro se pokazalo i kao sredstvo za uklanjanje staračkih pega, fleka i drugih nepravilnosti.

Pored njega, tu je i magično ulje koštica grožđa , koje sadrži snažne antioksidanse sposobne da neutrališu slobodne radikale odgovorne za starenje kože.

Marigold laboratorija pripremila posebno sniženje za sva biljna ulja iz naše ponude. Sve proizvode i njihove cene pronaći ćete na sledećem linku:

https://www.marigoldlab.com/prirodna-kozmetika/biljna-ulja-i-puteri_4/

Povezani tekstovi

Kako napraviti efikasan preparat za dezinfekciju - Eterična ulja za dezinfekciju doma

Eterična odnosno esencijalna ulja dobijaju se destilacijom biljaka i na taj način se ekstrahuju sve njihove važne supstance koje ispoljavaju...

31.03.2020.

Kakao odabrati puter za telo| Kakao puter ili shea butter - Koji je pravi za vas

Iako se ponekad ne čini tako, nega tela podjednako je važna baš kao i nega lica. Naročito kada...

22.06.2020.