Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Kako napraviti efikasan preparat za dezinfekciju - Eterična ulja za dezinfekciju doma

31 Mart 2020
Kako napraviti efikasan preparat za dezinfekciju - Eterična ulja za dezinfekciju doma

Eterična odnosno esencijalna ulja dobijaju se destilacijom biljaka i na taj način se ekstrahuju sve njihove važne supstance koje ispoljavaju terapeutsko dejstvo. U većini slučajeva potrebno ih je razblažiti pre upotrebe, jer su izuzetno potentna i jaka. Veliki broj eteričnih ulja ubija bakterije i mikrobe, te su veoma cenjena sredstva za izradu preparata za čišćenje doma i radnih površina.

Koja je prednost eteričnih ulja za čišćenje doma

Kako koža upija sve sa čine dođe u kontakt, tako je i sa hemijskim sredstvima koje koristimo za čišćenje doma. Oni su veoma često izrađeni od veoma agresivnih sirovina, koje štete našem organizmu i koži. Esencijalna ulja takođe mogu sasvim dobro da očiste i dezinfikuju površine u domu, a pritom nemaju negativne efekte na naše zdravlje.

Najbolja ulja za dezinfekciju doma

Postoji nekoliko eteričnih ulja koja ispoljavaju antibakterijsko delovanje. verovatno najpoznatije od njih je eterično ulje čajnog drveta, kao i ulje limun trave, limuna, narandže, nane, lavande, eukaliptusa i cimeta.

Eterično ulje čajnog drveta ispoljava antimikrobno, antivirusno i antibakterijsko delovanje, te je veoma cenjeno sredstvo za dezinfekciju površina, uklanjanje gljivica za kože i tretiranje raznih kozmetoloških problema. Koristi se za uklanjanje peruti sa temena glave i ublažavanje akni i bubuljica.

Limun trava, limun i narandža takođe su poznati po svom antibakterijskom i antiviralnom delovanju. Takođe, veoma su efikasni i za uklanjanje masnoće sa površina u kuhinji, a za sobom ostavljaju predivan miris doma.

Eterično ulje eukaliptusa odlično ubija bakterije, kao i neprijatne mirise u domu. Koristi se podjednako za čišćenje kuhinje i kupatila.

Eterično ulje cimeta najefikasnije je u čišćenju, jer ima delovanje na nekoliko različitih sojeva i odličan antibakterijski potencijal. Ipak, sa njim treba rukovati oprezno, jer veoma iritira kožu, pa vodite računa da ne dođe u kontakt sa njom.

Kako pripremiti preparat za dezinfekciju doma?

Osnovna sirovina koja vam je potrebna za pripremu preparata jeste alkohol i to iznad 60%. Veća koncentracija alkohola garantuje da će dezinfekcija biti obavljena pravilno, ali i da će se eterična ulja dobro rastvoriti u preparatu.

Takođe, za skladištenje preparata biće vam potrebna i bočica sa prskalicom, koja će vam olakšati i njegovu primenu.

Preparat za čišćenje pripremate tako što 75 ml alkohola 96% sipate u bočicu sa prskalicom, a zatim mu dodate eterična ulja po želji. Dakle, možete koristiti samo jedno ili napraviti mešavinu koja vam odgovara. Za kuhinju birajte citrusna ulja, dok za kupatilo forsirajte ulje eukaliptusa i čajnog drveta.

Eterično ulje dodajete u bočicu sa alkoholom i to tačno 30 kapi. Kada ste ih sipali, dobro izmućkajte bočicu dok se ulja ne rastvore u alkoholu.

Nakon toga, polako dodajte 25ml destilovane vode u prethodnu mešavinu i ponovo promućkajte dok se svi sastojci ne sjedine. I ovim je vaš preparat za čišćenje površina u domu gotov.

Kako koristiti preparat za dezinfekciju?

Preparat koristite tako što njime poprskate površinu, a zatim je prebrišete suvom krpom i ostavite da se osuši. Čišćenje ovim sredstvom možete obavljati koliko god puta želite dnevno. Važno je spomenuti da prilikom čišćenja vaši ljubimci ne treba da budu u blizini, jer se pokazalo da neka eterična ulja nisu dobra za njih.

Ukoliko su vam potrebna neka od navedenih ulja, potražite ih na sledećim linkovima:

Ulje narandže: https://www.marigoldlab.com/prirodna-kozmetika/proizvodi/etericno-ulje-pomorandze.html

Ulje cimeta: https://www.marigoldlab.com/prirodna-kozmetika/proizvodi/etericno-ulje-cimeta.html

Ulje limun trave: https://www.marigoldlab.com/prirodna-kozmetika/proizvodi/etericno-ulje-limunske-trave.html

Ulje limuna: https://www.marigoldlab.com/prirodna-kozmetika/proizvodi/-etericno-ulje-limuna.html

Ulje čajnog drveta: https://www.marigoldlab.com/prirodna-kozmetika/proizvodi/etericno-ulje-cajnog-drveta.html

Ulje nane: https://www.marigoldlab.com/prirodna-kozmetika/proizvodi/etericno-ulje-nane.html

Ulje lavande: https://www.marigoldlab.com/prirodna-kozmetika/proizvodi/etericno-ulje-lavande.html

Ulje eukaliptusa: https://www.marigoldlab.com/prirodna-kozmetika/proizvodi/etericno-ulje-eukaliptusa.html

Povezani tekstovi

Ulje od smilja za savršeno blistavu i podmlađenu kožu

Ulje smilja jedno je od najcenjenijih ulja koje se koriste za negu kože. Najpoznatije je po tome što ima sposobnost...

27.02.2020.

Biljna ulja za lice - Kako se koriste i koje je pravo za vas

Biljna ulja od davnina se koriste u nezi kože lica i tela, a čine i osnovu svih preparata namenjenih redovnoj...

28.04.2020.