Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Kako negovati kožu na petama?

26 Novembar 2018
Kako negovati kožu na petama?

Jedan od vrlo čestih problema sa kojima se suočavaju podjednako i muškarci i žene jeste gruba koža na petama, ili kako to obično nazivamo - ispucale pete. Osim što leti one nisu lep prizor, posebno kada nosimo otvorenu obuću, i zimi nam prave probleme, koji nisu vidljivi drugima. Oni mogu da se ogledaju u suvoj koži na petama, ali i pukotinama, u težim slučajevima, koje su bolne, a često i krvare.


Zašto nastaju ispucale pete?

Ispucale pete mogu da se jave ukoliko ne pijemo dovoljno vode, čemu su mnogi skloni. Kako je celo telo slabo hidrirano, toliko je i ovaj njegov deo. Takođe, često ih ne negujemo dovoljno, kao leti, jer nisu izložene tuđim pogledima. Dakle, potpuno ih zanemarujemo. Nasuprot tome, može se desiti i preterana nega, kada koristimo agresivna sredstva u nezi ili ih često “turpijamo”, odnosno otklanjamo grubu i zadebljalu kožu. Takođe, može se desiti da ih suviše dugo izlažemo toploti i toploj vodi. Uzrok pucanja kože može se potražiti i u dugom stajanju. Oni koji imaju višak kilograma u tom slučaju su više izloženi toj mogućnosti, zbog jačeg pritiska na pete. Ponekad se i proces starenja ogleda baš i na petama, ali su one i ogledalo nekih bolesti, kao što su dijabetes ili ekcem. Takođe, ova pojava može da ukaže da vam nedostaju cink ili omega 3 masne kiseline. Naravno, posebnu pažnju morate da posvetite obući, koja bi trebalo da bude udobna i prilagođena vašim stopalima.

Kako da negujete ispucale pete?

Ukoliko ste se već suočili sa ovim problemom, ne očajavajte. Postoje načini kako da negujete pete i vratite ih u prvobitno stanje. Naravno, vodite računa da kada pete oporavite, ne preterujete sa negom. Prvenstveno se okrenite prirodnim metodama i prirodnim sredstvima nege. Tu će vam najbolji saveznik biti biljna ulja. Pete namažite uljem badema ili kokosa, obujte čarape i prespavajte. Možete da se opredelite i za ulje susama, lavandino ulje ili maslinovo ulje. Med će vam takođe biti od koristi, ako ga namažete na pete i ostavite da deluje 15 minuta. On deluje protiv gljivica i bakterija. Potom ga isperite i namažite odgovarajuću kremu. Odlična će biti i banana, koja je nešto zrelija. Prvo držite pete u toploj vodi oko 10 minuta, a zatim zgnječenu banana nanesite na pete i ostavite dok se ne osuši. Umesto vode, noge možete držati i u toplom mleku, jer ono omekšava kožu, odnosno mlečna kiselina obnavlja kožu i podstiče delovanje kolagena. Aloe vera gel je odličan ukoliko je vaše stanje nešto ozbiljnije, jer će vam pomoći da ublažite bol.

Prevencija je važna

Naravno, prevencija je najvažnija, pa zato pijte vodu redovno, vodite računa o nezi kože na petama, birajte udobnu obuću, koja vam veličinom odgovara, nosite pamučne čarape i redovno održavajte higijenu stopala, a počastite se i masažom. Ne zaboravite da hidrirate ovaj deo stopala, određenim prirodnim sredstvima koja vam odgovaraju. Uvek možete da posetite i pedikira, koji će se na pravi način posvetiti vašem problemu i dati vam korisne savete, koje možete da primenjujete i u svom domu.

 

Povezani tekstovi

Hidrolati – 100% prirodna nega

Hidrolati, ili poznatije cvetne vodice, su u potpunosti prirodni koji nastaju procesom destilacije biljaka. Izuzetno su blagi, bez kapi alkohola...

15.09.2018.

Kako negovati kožu tokom zime?

Zima je period kada na poseban način treba da brinemo o svom organizmu i svojoj koži. Zašto je to tako? Poznato...

09.12.2018.