Pozovite na: 063 530 151
Za porudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna
Marigold prirodna kozmetika

Prirodni dezodorans od antibakterijskih eteričnih ulja

22 Novembar 2016
Prirodni dezodorans od antibakterijskih eteričnih ulja

U današnje vreme zbog sve učestalijih alergija i iritacija kože klasični dezodoransi odlaze u zaborav, dok sve popularniji postaju prirodni preparati za suzbianje neprijatnih mirisa. Osim što mogu da izazovu crvenilo i različite promene na koži, klasični dezodoransi puni su hemikalija, poput aluminijuma i parabena, koji se često dovode u vezu sa različitim oboljenjima. Ukoliko se ipak odlučite za kupovinu prirodnih dezodoransa, njihova najveća mana je što su uglavnom veoma skupi i nepristupačni. Ali na prirodan dezodorans ne morate trošiti previše novca, već ga možete pripremiti od svega nakoliko sirovina u svom domu.

U sastav prirodnih dezodoransa ulaze eterična ulja koja su poznata po svom antibakterijskom i dezodorirajućem efektu. U ovom slučaju to su sledeća ulja:

*eterično ulje pačulija i kedra – oba ulja imaju antibakterijsko delovanje, a pored toga dezodoransu daju prijatan i univerzalan miris koji odgovara i muškarcima i ženama.

*eterično ulje nane – poznato po svom antibakterijskom i antimikrobnom delovanju kojim suzbija bakterije koje uzrokuju stvaranje neprijatnih mirisa. Ujedno stvara i osećaj hlađenja kože. Takođe, na sveže obrijanu kožu deluje umirujuće, analgetski i protivupalno.

Prirodan dezodorans se priprema na sledeći način:

Pomešajte u činiji po ¼ šoljice gustina i sode bikarbone. U ovu mešavinu polako dodajte kokosovo ulje i mešajte dok ne postane blago vlažna, ali ne potpuno tečna. Zatim, dodajte redom: 10 kapi eteričnog ulja nane, 5 kapi eteričnog ulje pačulija i 5 kapi eteričnog ulja kedra. Ponovo dobro izmešajte sve sastojke dok se ne sjedine. Pripremljen dezodorans čuvajte u staklenoj teglici sa poklopcem.

Dezodorans koristite svakodnevno, tako što ćete ga namazati na regije koje se najviše znoje. Imajte u vidu da ovakav dezodorans ne sprečava znojenje, već suzbija neprijatne mirise, tako što uništava bakterije koje ih izazivaju. Ukoliko ste podložni jakom znojenju, trudite se da dezodorans nanosite što češće u toku dana.

Povezani tekstovi

Ulje za ublažavanje grčeva u mišićima

Anis je odavnina poznat kao začin za hranu i pića. Njegovo eterično ulje koristi se kao antiseptik, sedativ, insekticid i...

21.11.2016.

Piling za čvršće butine i zadnjicu

U modernom vremenu u kom živimo gotovo da ne postoji ženska osoba koja nema problema sa celulitom, strijama ili drugim...

23.11.2016.